clanak False

Marija Slišković "Zagrepčanka godine"

08.03.2013.


Međunarodni dan žena danas je u Gradskoj skupštini tradicionalno obilježen svečanom dodjelom nagrade Zagrepčanka godine, a nakon toga i tradicionalnim gradonačelnikovim darivanjem ruža sugrađankama na Trgu bana Jelačića.

Za iznimnu potporu ženama u razotkrivanju prešućenih ratnih zločina – silovanja, Mariji Slišković, ovogodišnjoj Zagrepčanki godine, prestižnu gradsku nagradu uručili su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predsjednik Skupštine Davor Bernardić.

Ponosan sam i sretan što se ovo danas događa, makar se trebalo dogoditi puno prije. Ovo je mala nagrada za sve što si učinila, čestitam ti od srca i veliko ti hvala, rekao je na svečanosti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, još jednom zahvalivši Mariji Slišković, na trudu, zalaganju i velikom srcu, počevši od Bedema ljubavi, pa do njezine zadnje knjige.

Kako se čulo, Marija Slišković je od početka devedesetih aktivno sudjelovala u mnogim mirovnim inicijativama, podupirala je obranu, prognanike i djecu poginulih, urednica je sedam knjiga, a iskaze silovanih žena u Domovinskom ratu objavila je u knjizi Sunčica.

Nagradu primam sa zahvalnošću, rekla je Zagrepčanka godine, ali i dijelim ju sa svim ženama žrtvama Vukovara i ženama koje su od 1991. pridonijele obrani domovine i davale potporu svima kojima je ona tada bila potrebna. Ovu nagradu smatram ujedno i znakom uvažavanja i izostankom brige i reagiranja onda kada se trebalo reagirati, dodala je Marija Slišković, posebno se zahvalivši gradonačelniku Bandiću i gradskim službama na potpori i pomoći.

U ime žena žrtava Domovinskog rata, na nagradi koja im, kako je naglasila, puno znači, zahvalila se i članica Udruge Žene iz domovinskog rata Eva Penavić istaknuvši pritom da ih je Zagreb tijekom rata dočekao gole i bose, pomogao im i od tada im pruža potporu sve ove godine.

Na današnjoj svečanoj dodjeli Nagrade prisustvovali su mnogi javni i politički dužnosnici između kojih i ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić, te ministar zdravlja Rajko Ostojić, a na svečanosti je pročitana i čestitka predsjednika RH Ive Josipovića. 

 


Gradske vijesti - 2013.