clanak False

Maketa Crkve sv. Marka u Bruxellesu

24.06.2013.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otkrio je danas u parku Mini Europa u Bruxellesu maketu zagrebačke Crkve svetog Marka, koja je tako zauzela svoje mjesto pored najpoznatijih građevina i znamenitosti zemalja članica Europske Unije, poput Big Bena, Brandenburških vrata, Eiffelovog tornja i mnogih drugih.

Najsrdačnije vas pozdravljam i prenosim vam radost i zahvalnost Zagreba da naša domovina Hrvatska, nakon dugog EU pregovaračkog maratona, najzad i službeno postaje sastavni dio velike i raznorodne EU obitelji. Grad Zagreb, kao hrvatska metropola, i do sada je bio snažna pologa nacionalnog razvoja i prosperiteta, a tu lidersku ulogu spremni smo preuzeti i u novom europskom kontekstu. U znak prijateljstva i suradnje došao sam danas u Bruxelles da u ovom predivnom Parku Mini Europa zajedno sa vama otkrijem maketu jednog od najprepoznatljivijih simbola Zagreba, a to je Crkva sv. Marka. Crkva i Trg sv. Marka na kojem su smješteni Hrvatski parlament i Hrvatska vlada, na neki način simboli su i izraz hrvatske povijesti, hrvatskog identiteta i hrvatske državnosti. Čvrsto sam uvjeren da ćemo, pro futuro, zajedničkim snagama, u međusobnom povjerenju i partnerskom odnosu postati snažniji, napredniji i razvijeniji, za dobro svih građana i institucija EU, rekao je gradonačelnik Bandić, podsjetivši na riječi velikog pjesnika A. G. Matoša - Za mene su hrvatstvo i evropejstvo naravni i elementarni spoj, kao H2O; to su lice i naličje hrvatskog evropejstva, odnosno evropskog hrvatstva!

Otkrivanju makete prisustvovao je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a osim gradonačelnika, tom prigodom prisutnima su se obratili i veleposlanik RH u Belgiji i Luksemburgu Mario Nobilo te idejni začetnik Parka Thierry Meeus.

Inače, park Mini Europa nalazi se u sklopu Hysel parka u Bruxellesu, te sadrži minijaturne modele najvažnijih građevina i znamenitosti zemalja članica Europske Unije izrađene u mjerilu 1:25. Nebom iznad Mini Europe i cijelog Hysel parka dominira 102 m visok Atomium, prikaz kristala željeza koji se sastoji od 9 atoma, uvećanog 150 milijardi puta, a koji je postao simbol Bruxelleskog svjetskog međunarodnog velesajma 1958., te samog Bruxellesa.


Gradske vijesti - 2013.