clanak False

Izložba Secesijska arhitektura Rige

21.02.2013.


U auli gradske uprave, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zajedno s veleposlanikom Republike Latvije u RH Nj.E. Kasparom Ozolinšem, koji je ujedno i pokrovitelj izložbe, danas je otvorio izložbu „Secesijska arhitektura Rige“, autora prof. dr. arch. Janis Krastinša s Tehničkog sveučilišta u Rigi.

Velika mi je čast i zadovoljstvo da u ovoj auli, galeriji zagrebačke Gradske uprave, gdje inače ugošćujemo mnoge europske izložbe i projekte, danas možemo predstaviti secesijsko blago Rige! Riga je umjetničko-kulturni biser, ponos Latvije, a njezin Stari grad, koji ima najveći broj građevina u stilu secesije u Europi, nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine, poput našeg Dubrovnika ili Dioklecijanove palače. Budući da je jedna trećina starog Zagreba izgrađena u secesijskom stilu, siguran sam da će ova izložba biti vrlo interesantna i zagrebačkoj publici, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Gradonačelnik Bandić, zahvalivši se autoru izložbe i Veleposlanstvu te prisutnom veleposlaniku Ozolinšu, istaknuo je kako je uvjeren da će se ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju, čija je Latvija članica još od 2004., dodatno učvršćivati prijateljske veze i suradnja između dvaju glavnih gradova i država.

Veleposlanik Republike Latvije zahvalio se gradonačelniku Bandiću na suradnji pri organizaciji izložbe koja je organizirana i u kontekstu skorog ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, nakon kojega će, uvjeren je, suradnja između dviju prijateljskih država biti još bliskija. Uživajte u izložbi, a po mogućnosti posjetite i Rigu - Europsku prijestolnicu kulture u 2014., dodao je veleposlanik.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 7. ožujka.


Gradske vijesti - 2013.