clanak False

Grad i dalje podupire autonomna skloništa i savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja

17.04.2013.


Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, izvršna direktorica Udruge Autonomna ženska kuća Zagreb Valentina Andrašek i predsjednica Udruge Ženska pomoć sada Marijana Zrinka Jegrišnik potpisale su jutros u Gradskoj upravi Ugovor o financijskoj potpori Grada Zagreba radu autonomnih skloništa i savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji u 2013.

Na tragu je to gradske socijalne politike, a u okviru Zagrebačke strategije zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje 2011.-2016., kojom želimo pokazati žrtvama da imaju podršku u društvu, naglasila je zamjenica gradonačelnika. Ovo je četvrta godina za redom kako potpisujemo Ugovor o financijskoj potpori s našim partnerima Autonomnom ženskom kućom i Udrugom Ženska pomoć sada. Jedino uz njihov angažman, te angažman relevantnih institucija i Udruge civilnog društva, kontinuiranim naporima možemo žrtvama omogućiti osnovna ljudska prava. Grad Zagreb ima i svoju sigurnu kuću, a u našoj Poliklinici pružamo adekvatnu pomoć djeci – žrtvama obiteljskog nasilja, dodala je zamjenica Pavičić Vukičević, naglašavajući da Grad pruža podršku ovim dvjema udrugama od 2009. i, usprkos kriznim vremenima u kojima se nalazimo, financijska pomoć nije se smanjivala.

Predsjednica Udruge Autonomna ženska kuća Neva Tolle i potpisnice Ugovora zahvalile su se Gradu i gradskim službama na kontinuiranoj podršci, financijskoj i druge vrste, te odličnoj suradnji, istaknuvši da je Zagreb svijetli primjer brige za žrtve obiteljskog nasilja i da može poslužiti kao primjer drugim gradovima Hrvatske.
Predstavnice udruga naglasile su i to da se, na žalost, prilikom prijave nasilja još uvijek u državnim institucijama – policiji i sudstvu – žrtve i nasilnici tretiraju gotovo jednako, a i promjenom Zakona na način da nasilje u obitelji više nije kazneno djelo, šalje se vrlo loša poruka nasilnicima. Naime, od 1.1.2013., od kada su donesene promjene Zakona, primijetili smo porast nasilništva, a očekujemo i daljnju eskalaciju.


Gradske vijesti - 2013.