clanak False

EU zvijezda u Cesarčevoj

29.06.2013.

 

 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, obišao je uređene površine između ulica Bakačeve, Cesarčeve, Kurelčeve i Stare Vlaške, na kojima je izvedeno kameno opločenje ispred i oko Ban centra, uređena hortikultura, postavljena urbana oprema i obilježje – Zvijezda EU.


Ideja profesora Silađina je stara dugo, a danas je u prvoj fazi realizirana. Što će biti u drugoj i trećoj fazi uređenja ovog dijela od Bakačeve, Cesarčeve do Palmotićeve, vidjet ćete za četiri mjeseca - rekao je gradonačelnik.


Autor ovog projekta, profesor Branko Silađin, pojasnio je da spomenik prvenstveno, na najjednostavniji mogući način, simbolizira ulazak Hrvatske u EU, ali i objasnio njegovu prostornu i javnu funkciju. Ovo je zamišljeno kako bi se stavila noga u vrata ovog prostora u neminovnoj blizini Trga, da on postane ono što je oduvijek trebao biti, a to je javni, gradski prostor – pojasnio je profesor Silađin te nastavio - Kada se projekt dovrši, cijeli dio od Palmotićeve, pa Vlaškom i Bakačevom i Cesarčevom do Trga i Kaptola na neki bi način trebao biti pretvoren u pješačku zonu kojim će automobili moći proći, ali pješačkom brzinom. Ovo je prvi takav pokušaj u Zagrebu. Nema rinzola, nema ničega, samo oznake gdje taj promet može teći.


Inače, prva faza projekta koštala je oko 2,5 milijuna kuna, dok bi za drugi dio radova trebalo osigurati oko 14 milijuna kuna, informirao je prisutne Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.


Gradske vijesti - 2013.