clanak False

Društvo i epilepsija

16.02.2013.

U povodu Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, danas se, u zagrebačkom Centru Kaptol, održala edukativna akcija Društvo i epilepsija s ciljem informiranja građana o toj bolesti, mogućnostima dijagnosticiranja i liječenja. Na pitanja građana odgovarali su vodeći hrvatski stručnjaci. Akciju je svojim dolaskom podržao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 

Epilepsija je neurološka bolest od koje u Hrvatskoj boluje više od četrdeset tisuća ljudi. Osnovnu kliničku manifestaciju čine epileptički napadaji, no zahvaljujući lijekovima te discipliniranom načinu života, s bolešću se može normalno živjeti. Iako su se stavovi o bolesti kroz vrijeme mijenjali, mnoge oboljele osobe su i u današnje vrijeme, zbog neznanja, stigmatizirane. Poruku o potrebi destigmatiziranja oboljelih od ove bolesti i potrebi njihove potpune društvene integracije, pridruživši se liječnicima i oboljelima od epilepsije, svojim sudjelovanjem poslali su i mnogobrojni hrvatski sportaši te osobe iz hrvatskog javnog života.
Akciju su organizirali Centar za epilepsiju Zagreb, Hrvatska liga protiv epilepsije, Hrvatsko društvo za dječju neurologiju i Hrvatsko društvo za neurovaskularne poremećaje i Gradski ured za zdravstvo i branitelje.


Gradske vijesti - 2013.