clanak False

Dodijeljene stipendije za deficitarna zanimanja

05.02.2013.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u društvu predsjednika Gradske skupštine Davora Bernardića i suradnika, danas je u palači Dverce uručio 58 stipendija učenicima prvih razreda strukovnih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva.

Najviše stipendija dodijeljeno je za zanimanje alatničara (12 učenika) i autolakirera (devet učenika), te za mesara i staklara (po šest učenika), odnosno za plinoinstalatera i vodoinstalera (po pet učenika). Četiri stipendije dobili su budući autolimari, po tri bravari, elektroinstalateri i klesari, a po jedna stipendija dodijeljena je budućem zidaru i tesaru.

Kako se čulo, Grad Zagreb, upravo na prijedlog gradonačelnika Bandića, još od 2003. dodjeljuje stipendije za deficitarna zanimanja, tako da je dosad stipendirano nešto više od 1.200 učenika u 39 različitih deficitarnih zanimanja, a u tekućoj školskoj godini stipendira se ukupno 184 učenika prvih, drugih i trećih razreda.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je da je Grad Zagreb za potrebe stipendiranja učenika koji pohađaju obrazovne programe deficitarnih zanimanja dosad izdvojio preko 42 milijuna kuna, a samo u ovoj školskoj godini Grad će za te svrhe izdvojiti više od dva milijuna kuna. Čestitam vam što ste odabrali zanimanje s kojim ćete lakše naći svoj kruh, a to je u današnje vrijeme jako važno, a ne da se obrazujete za burzu. Vi ste jamstvo da će obrtništvo, te malo i srednje poduzetništvo i dalje živjeti, a na tome vam hvala, rekao je gradonačelnik, podsjetivši na staru izreku - Dajte mi znanje, dat ću vam imanje!

Buduća klesarica, Ivona Malkoč, u ime učenika zahvalila se svima, te naglasila da će im ova stipendija biti dodatni poticaj u njihovom obrazovanju. Inače, kako se čulo, u tekućoj školskoj godini, stipendisti prvih razreda dobivat će 900, drugih 1200, a trećih 1500 kuna mjesečno.


Gradske vijesti - 2013.