clanak False

Cycling Europe-Zagreb 2013

27.03.2013.


U Zagrebu će se od 25. do 27. travnja održati Prva međunarodna konferencija o biciklističkom prometu i cikloturizmu u RH Cycling Europe – Zagreb 2013., s nizom popratnih događanja koja će zainteresirati struku i građane.

Najavljeno je to jutros na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi na kojoj su o Cycling Europe govorili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kao pokrovitelj i domaćin Konferencije, veleposlanica Kraljevine Nizozemske u RH Stella Ronner Grubačić i predsjednica Udruge Moj bicikl Darinka Jug kao organizatori, te visoki predstavnici Ministarstva turizma i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Ivo Bašić i Dražen Antolović.

Travanjska konferencija sastojat će se od niza radionica i razmjene iskustava na temu biciklističkog prometa, a među, ostalim, već sad se sa zanimanjem iščekuje radionica Nizozemske biciklističke akademije. Posebno je izdvojen i Orange bike ride – koji će zadnji dan trodnevne konferencije atraktivnim sadržajima privući građane Zagreba i turiste. Na Trgu bana Jelačića građani će moći isprobavati različite modele bicikala, probati zaigrati Bike polo, ali i svoj bicikl dati na pregled radi uklanjanja sitnijih nedostataka. Točno u podne krenut će biciklijada zagrebačkim ulicama, kao događaj koji će biti svojevrsna kruna trodnevnih događanja namijenjena sudionicima, građanima Zagreba i turistima.

Uz zahvalu organizatorima zagrebačke konferencije, gradonačelnik Bandić je, ususret ulasku RH u Europsku uniju, najavio još jednu novinu, a to je da će Grad urediti plohe na deset lokacija gdje će građani moći iznajmiti bicikl. Zagreb će prvi put svjedočiti i taj standard, rekao je gradonačelnik, spomenuvši da je, osvajanjem prvog mjesta u Europskom tjednu mobilnosti, u konkurenciji više od 2000 europskih gradova, standard mobilnosti u gradu već priznat u Europi.

Otkrio je, također, da već tri godine razmišlja o biciklističkoj karavani Zagreb – Split. Biciklisti bi kretali iz dvaju gradova i sastali se u Kninu. Biciklima bismo simbolično spojili sjever i jug – rekao je gradonačelnik, dodavši da je to ideja, da se treba razraditi trasa i da očekuje podršku svih mjerodavnih koji bi bili uključeni u projekt.

Bicikliranje je u našoj zemlji stil života, dio je naše kulture – rekla je NJ. E. Ronner Grubačić istaknuvši da je želja ovakav način gledanja na biciklizam uvesti i u Hrvatsku. Podvukla je uspješnu suradnju s Udrugom bicikl i Gradom Zagrebom.

Zahvalivši svima koji sudjeluju i pomažu u promicanju biciklizma u prometu, posebno zagrebačkom gradonačelniku Bandiću koji ih podupire od samih početaka te je još prije 12 godina sudjelovao u prvoj Zagrebačkoj Žbici, Darinka Jug je potanje izložila program zagrebačke konferencije, naglasila da će u njemu svatko naći ponešto za sebe, te pozvala gradonačelnika, njegove suradnike i Zagrepčane da se pridruže biciklijadi 27. travnja.

Kako se čulo, ciljevi konferencije su razmjena znanja o biciklističkom prometu i cikloturizmu, te posredan utjecaj na donosioce odluka kroz promociju bicikla u dvije najčešće funkcije: kao prijevozno sredstvo i sredstvo za provođenje slobodnog vremena. Jedan od glavnih ciljeva je da se kroz pozitivna iskustva poveže regiju i ostvari kvalitetna stručna suradnja zemalja u okruženju.


Gradske vijesti - 2013.