clanak False

Bogatstvo svijeta gljiva

01.03.2013.


Gradonačelnik Milan Bandić, direktor Sektora turističkog proizvoda Turističke zajednice Grada Zagreba Zlatan Muftić i predsjednik Gljivarskog društva Kamilo Blagaić Josip Kalmar potpisali su, danas, u zgradi Gradske uprave Sporazum o osnivanju Edukativnog centra i stalnog izložbenog prostora Bogatstvo svijeta gljiva. Prostor budućeg Centra, koji na korištenje daje Grad Zagreb, nalazit će na Trgu bana Josipa Jelačića 3.

Edukativni centar bitan je projekt za Grad, a vjerujem i regiju. Prostor će zasigurno okupljati istinske zaljubljenike u prirodu i ljubitelje gljiva. Hvala prije svega profesoru Romanu Bošcu, koji je zasigurno najzaslužniji što smo danas ovdje, društvu „Kamilo Blagaić“, našem Uredu za poljoprivredu i šumarstvo te Turističkoj zajednici, rekao je gradonačelnik Bandić, koji je otvaranje Edukativnog centra najavio za travanj.

Josip Kalmar, predsjednik Gljivarskog društva, zahvalio se gradonačelniku i suradnicima na razumijevanju i podršci. Hvala vam što prepoznajete naš rad, naše projekte, jer bez vaše pomoći ne bismo mogli opstati, istaknuo je Kalmar, koji je prije potpisivanja sporazuma gradonačelniku uručio člansku iskaznicu društva i gljivarskog saveza.

Već jako dugo sanjam ovaj dan. Hvala gradonačelniku, koji je nakon puno zalupljenih vrata na mnogim adresama, prepoznao ovaj projekt. Da sam tražio, bolji prostor od ovoga na trgu Josipa Jelačića ne bih našao. Vidimo se na otvorenju, rekao je Romano Božac, predsjednik Stručnog odbora društva Kamilo Blagaić te naš najveći mikolog i stručnjak za gljive.

Zlatan Muftić, najavio je punu podršku Centru u sklopu aktivnosti Turističke zajednice Grada Zagreba, te istaknuo da vjeruje da će taj projekt dodatno poboljšati turističku ponudu Grada Zagreba.

Kako se čulo, Edukativni centar će, između ostalog, posjetiteljima prezentirati liofilizirane – žive gljive, što znači u njihovom izvornom obliku, veličini i boji, te prirodnom staništu, a sam prostor Centra zamišljen je kao mjesto odvijanja različitih aktivnosti: edukacija građanstva i znanstveno proučavanje gljiva, održavanje radionica i organiziranje izleta za djecu i odrasle radi prikupljanja gljiva za izložbene eksponate, stručno i znanstveno determiniranje gljiva-izložbenih eksponata i stvaranje odgovornosti za očuvanje okoliša i bioraznolikosti krajobraza.


Gradske vijesti - 2013.