clanak False

164 mačke iz osam zemalja ovog vikenda u Zagrebu

02.03.2013.

(Hina) - Stotinu šezdeset i četiri mačke 18 pasmina iz Hrvatske i još sedam europskih zemalja mogu se ovoga vikenda vidjeti na dvije međunarodne izložbe mačaka u zagrebačkom centru King Cross Jankomir.

Te dvije izložbe, kao dva zasebna natjecanja, čime će izlagačima pruža prigoda za stjecanje dva međunarodna certifikata, organizira Savez felinoloških društava Hrvatske. Četveronožne ljepotice i ljepotane iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke i Nizozemske posjetitelji mogu vidjeti u subotu i nedjelju od 10 do 18 sati.

Izložbe je danas obišao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te pozdravio izlagače, međunarodne suce i posjetitelje. Istaknuo je kako je prije bio vezan samo za pse, ali da je postao i ljubitelj mačaka te i nju, uz psa, ima kod kuće. Rekao je da se za tu mačku zabilježio na Svjetskoj izložbi mačaka, World Cat Show 2012., održanoj u listopadu prošle godine u Areni Zagreb, kojoj je bio pokrovitelj. Kako su stvari krenule, poslije svake izložbe imat ću po još jednu mačku, rekao je Bandić. Pozvao je ljude koji nemaju kućnog ljubimca da iskoriste ovu izložbu i nabave mačku.

Izložbu je u ime Saveza felinoloških društava Hrvatske otvorila Branka Ilakovac. Istaknula je kako se nakon fantastičnog uspjeha Svjetske izložbe mačaka, World Cat Show 2012., Savez felinoloških društava Hrvatske odlučio organizirati ove dvije izložbe i tako ponovno dovesti "mačju elitu" u Zagreb.
Obraćajući se gradonačelniku Bandiću rekla je da iako ga vežu uz drugu vrstu ljubimaca, najboljeg čovjekovog prijatelja, posljednjih se mjeseci pokazao i kao veliki prijatelj felinologije i mačaka, na čemu su mu neizmjerno zahvalni.

U skladu s trenutnim felinološkim trendovima, kao i na svjetskoj izložbi, tako su i na ovoj, međunarodnoj, najbrojnije pasmine Britanska kratkodlaka mačka i Main Coon.

O najboljim mačkama odlučivat će sutkinje i suci iz Francuske, Poljske, Nizozemske i Rumunjske. Pasmine su svrstane u četiri kategorije - dugodlake i exota mačke, srednjedugodlake mačke, kratkodlake mačke te sijamske i orijentalne mačke.

Program je oba dana jednak, suđenja su od 10 do 14 sati, a od 16 do 18 sati održava se najatraktivniji dio programa - Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe.


Gradske vijesti - 2013.