clanak False

1. regionalni simpozij o klizištima

07.03.2013.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević otvorila je danas u Gradskoj skupštini 1. regionalni simpozij o klizištima u jadransko-balkanskoj regiji u okviru kojeg se održava i 3. radionica bilateralnog hrvatsko-japanskog projekta, koji se tiče rizika i posljedica ove prirodne i društvene nepogode. Na simpoziju i radionici sudjeluje oko 80 sudionika, stručnjaci i istraživači iz 10 zemalja, uglavnom iz regije, Japana i Rusije. Simpozij zajednički organiziraju Međunarodni konzorcij za klizišta i Regionalna jadransko-balkanska istraživačka mreža za klizišta, Sveučilište u Zagrebu i Grad Zagreb – Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

U Zagrebu ima preko 800 registriranih klizišta, istaknula je zamjenica Pavičić Vukičević, a upravo na Kostanjeku, najvećem klizištu, ne samo u Zagrebu nego i u Hrvatskoj, traje znanstveno istraživanje u sklopu jadransko-hrvatskog bilateralnog projekta Identificiranje rizika i planiranje korištenje zemljišta za ublažavanje rizika klizanja i bujica u Hrvatskoj. Grad Zagreb od 2001. ulaže velika sredstva i napore u sanaciju ovog klizišta, a zahvaljujući donaciji japanske Vlade, kroz petogodišnji bilateralni znanstveno-istraživački projekt, u rješavanje ovog problema uključen je i veliki broj hrvatskih i međunarodnih, uglavnom japanskih znanstvenika. Zamjenica se zahvalila prijateljima i partnerima iz Japana, posebno japanskoj vladi koja nam pruža stručnu i financijsku pomoć te naglasila kako će ovo dragocjeno iskustvo podijeliti sa svim zemljama i gradovima koji se susreću i suočavaju sa sličnom problematikom.

Kako se čulo, simpozij i radionica organiziraju se u okviru bilateralnog hrvatsko-japanskog projekta koji se u Hrvatskoj provodi od 2009. do 2014. U provedbi ovoga projekta sudjeluju Rudarsko-geološki-naftni fakultet i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Rijeci.
Također će u okviru 1. regionalnog simpozija i 3. radionice u petak, 8. ožujka, bit otvorena izložba fotografija Živjeti s klizištima, a u sklopu otvorenja izložbe održat će se i predstavljanje knjige Landslides: Global Risk Preparedness.


Gradske vijesti - 2013.