clanak False

Odabrani dobitnici Nagrade za najbolji zagrebački online projekt

14.07.2020.
Po završetku Natječaja za najbolje zagrebačke online projekte realizirane u razdoblju od 19.3. do 31.5.2020., stručno povjerenstvo koje čine Domagoj Davidović, kreativni strateg i stručnjak za online marketing, Vesna Meštrić, viša kustosica MSU-a i Nikola Stojadinović, savjetnik u Gradskom uredu za kulturu, donijelo je dana 8.7.2020. godine odluku o dobitnicima natječaja Nagrada za najbolje zagrebačke projekte 2020.:

1. nagrada – Udruženje za razvoj kulture „URK“ za projekt Močvara Facebook Live Sessions
2. nagrada – Centar za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) za projekt Biblioterapija – Priče koje liječe
3. nagrada – Barbara Grgić za projekt Beli Zagreb Grad
 
Prva nagrada (25.000,00 kn bruto) dodijeljena je projektu Močvara Live Sessions Udruženja za razvoj kulture „URK“, osmišljenom u vrijeme kriznog razdoblja obilježenog pandemijom COVID-19. Projekt je putem Facebook stranice kluba Močvara održavao program u formi online prijenosa koji je sadržavao glazbene i scenske nastupe, filmske projekcije, radionice, tribine i dječji program. U razdoblju od 12.3. do 31.5. 2020. održano je 62 online programa u kojima je sudjelovalo preko 100 izvođača. Broj pregleda na društvenim mrežama varirao je od 1.000 pa do 16.000 po programu te ukazuje na kvalitetu i zanimljivost programa. Autori projekta i sudionici pokazali su visok stupanj kreativnosti te doprinijeli promicanju glazbene, scenske i likovne djelatnosti. Programi su bili namijenjeni različitim dobnim skupinama - djeci, mladima i odraslima, snažno promovirajući nezavisnu kulturnu scenu. Posebna vrijednost ovog projekta je u njegovoj održivosti te su autori i nakon ublažavanja mjera nastavili kreirati sadržaje koji su izvrsno praćeni.
 
Druga nagrada (15.000,00 kn bruto) dodijeljena je projektu Biblioterapija – priče koje liječe Centra za kulturu Trešnjevka (CeKaTe). Ovaj projekt, osmišljen za odrasle suočene sa psihičkim posljedicama krize uzrokovane virusom COVID-19, temelji se na zajedničkom čitanju književnih tekstova te razgovoru o pročitanom, s ciljem samoaktualizacije, izlječenja i jačanja grupne kohezije. Ovaj društveno angažirani projekt potaknuo je aktivno uključivanje publike s kojom je ostvarivan dijalog. Susreti su održani putem Skype-a, a pročitane su priče dostupne na mrežnim stranicama CeKaTe-a u formi audio zapisa te na Facebook stranici Centra. Autori projekta Biblioterapija – priče koje liječe su inovativnim pristupom stavili naglasak na pisanu riječ i terapijsku moć umjetnosti, a projekt je nastavljen i nakon popuštanja mjera.
 
Treća nagrada (10.000,00 kn bruto) dodijeljena je projektu Beli Zagreb Grad autorice Barbare Grgić. Autorica je netom nakon potresa u Zagrebu pokrenula portal kao nastavak projekta koji je do tada vođen na društvenim mrežama (Facebook i Instagram). Ovaj portal donosi tekstove o bogatoj kulturno-povijesnoj baštini Zagreba te na jednom mjestu objedinjuje vijesti iz kulture - likovne i glazbene umjetnosti, kazališta, književnosti, muzeja, galerija, brojnih kulturnih manifestacija. Beli Zagreb Grad okuplja mlade stručnjake iz područja društveno-humanističkih znanosti koji su u vrijeme krize kroz volonterski rad intenzivno pisali o sadržajima vezanim uz kulturu i umjetnost grada Zagreba. U gotovo tri mjeseca postojanja, portal je posjetilo više od 14.500 posjetitelja te je pregledan više od 26.000 puta. Posebna vrijednost projekta je u tome što je okupio mlade koji su u kriznom vremenu kontinuirano stvarali zanimljive online sadržaje za dobrobit zajednice, a projekt je nastavljen i nakon ublažavanja mjera putem web-stranice i društvenih mreža.
 
Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Muzej suvremene umjetnosti zahvaljuju svima koji su prijavili projekte na Natječaj i pokazali značaj kulture u ovim izazovnim vremenima.

Aktualno