clanak False

Kino Kinoteka u mreži Europa Cinemas

10.11.2022.
Zagrebačko kino Kinoteka postalo je članom europske mreže kinoprikazivača Europa Cinemas. Kino Kinoteka ima posebno mjesto na zagrebačkoj kulturnoj sceni, a primanje u članstvo mreže Europa Cinemas dokazuje da je program kina i međunarodno relevantan. Sretna sam da je naš rad prepoznat od krovne europske kinoprikazivačke udruge, ali i od naših vjernih posjetitelja, bez kojih ovaj uspjeh ne bi bio moguć. – izjavila je Maja Jurić Ivoš, ravnateljica Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, koji od 2017. godine upravlja kinom Kinoteka.

Za članstvo u mreži Europa Cinemas razmatrano je prvih šest mjeseci 2022. godine pri čemu je bilo nužno ispuniti nekoliko brojčanih i programskih uvjeta. Programski kriteriji propisuju minimalno 37 % europskog filma na repertoaru od čega 70 % premijernih distribucijskih naslova. U navedenom periodu u kinu Kinoteka je prikazano 52 % projekcija europskog filma, od čega 81 % premijernih. Drugi kriteriji odnosio se na minimalnu posjećenost – za članstvo je potrebno ispuniti uvjet od 7.500 gledatelja, a filmske programe je u Kinoteci posjetilo oko 8.500 gledatelja.

Program kina Kinoteka podijeljen je u dva segmenta. Kinotečna linija postavljena je kao niz tematskih ciklusa kroz koje se problemski promišljaju teme i fenomeni koji su oblikovali povijest filma. Repertoarna linija usmjerena je na suvremeni umjetnički, europski i nezavisni film, pri čemu se prednost daje naslovima iz kataloga manjih, nezavisnih distributera, koji svoje mjesto često neće naći na rasporedu multipleksa.

„Drago mi je da su gledatelji prepoznali posebnost našeg koncepta,“ izjavio je Mario Kozina, programski voditelj kina. „Uvjeren sam da smo time uspjeli smo pronaći način da na zagrebačkoj kinoprikazivačkoj sceni stvorimo stalan prostor za prikazivanje suvremenog nezavisnog i europskog filma, a da pritom ostanemo vjerni tradiciji Kinoteke.“

Europa Cinemas mreža je kinoprikazivača čiji su ciljevi pružiti logističku i financijsku pomoć kinima čiji je značajan dio programa posvećen distribuciji europskog filma. Članstvo uključuje više od 1200 kinoprikazivača u 42 zemlje, a financiraju je Europska komisija i francuski Nacionalni filmski centar (CNC). Kino Kinoteka član je Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazvača, a program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba te Hrvatskog audiovizualnog centra.

Aktualno