clanak False

Ansambl Zagrebačkog kazališta mladih gostovao u Kini

30.09.2024.
Zagrebačko kazalište mladih ostvarilo je jedno od svojih iznimnih međunarodnih gostovanja, ovaj put u Kini, u Šangaju na  15.  Festivalu suvremenog kazališta  (15. ACT Shanghai Contemporary Theatre Festival), na pozornici tamošnjeg Centra dramske umjetnosti (Shanghai Dramatic Arts Centre -  SDAC). To je vodeća institucija izvedbenih umjetnosti u Kini. Radi s novim i etabliranim kineskim umjetnicima, stvarajući više od 40 lokalnih i međunarodnih produkcija za više od 300 000 gledatelja svake godine.

SDAC je poznat po svom inovativnom pristupu kazalištu, poticanju kreativnosti i kulturne razmjene. Riječ je o važnom kazalištu grada Šangaja s pripadajućim ansamblom i sa šest pozornica različitih veličina na tri lokacije u središtu grada. ZKM-ov ansambl (glumci: Sreten Mokrović, Nataša Dorčić, Adrian Pezdirc, Iva Kraljević, Hrvojka Begović, Mateo Videk) gostovao je u SDAC-u u  28. i 29. rujna s predstavom Ćelava pjevačica, Eugena Ionesca, u režiji Suzane Nikolić.

Oko 900 gledatelja u dvorani Shanghai Dramatic Arts Centra ovacijama je prihvatilo ZKM-ovu premijernu izvedbu u Šangaju, a za dvije kasnije izvedbe tražila se ulaznica više.

ZKM-ova izvedba Ćelave pjevačice naišla je na izvrsne kritike kineskih kazališnih kritičara, ali i na veliku angažiranost publike koja je brojnim komentarima dala svoje osvrte na društvenim mrežama SDAC-a. Drugi dio ove kulturne razmjene realizirat će se u lipnju 2025. kada ZKM ugošćuje predstavu Letter to a Child Never Born, u režiji Zhou Ke. Ovakve međunarodne kazališne suradnje od iznimnog su značaja za razvoj suvremenog zagrebačkog kazališta, jer to ZKM-ov ansambl upisuje na svjetsku kazališnu mapu najznačajnijih suvremenih kazališnih scena, čineći ga i ambasadorom hrvatske kulture i Grada Zagreba.

 

Aktualno