clanak False

Završilo pilot izdanje Zagrebačkih kvartova kulture

26.09.2024.
Pilot izdanje Zagrebačkih kvartova kulture završilo je proteklog vikenda uz dvodnevni kulturno-umjetnički program u Ravnicama. Kulturni program tijekom tri je mjeseca - lipnja, srpnja i rujna - 'obilazio' sedam zagrebačkih kvartova i time njihovim stanovnicima u vlastitom dvorištu i domu omogućio direktan susret s kazalištem, suvremenim cirkusom, koncertima i filmovima. U pilot izdanje bilo je uključeno sedam kvartova: Novi Jelkovec, Sveta Klara, Malešnica, Siget, Gajevo i Srednjaci te Ravnice. Održano je više od 60 raznovrsnih događanja u kojima je sudjelovalo više od 250 izvođača, dok je projekt svojim prisustvom podržalo više od deset tisuća posjetitelja. 

Zagrebački kvartovi kulture pilot je projekt nastao s ciljem povećanja dostupnosti kulture i umjetnosti u svim dijelovima grada, približavanja kulture i umjetnosti svima i poticanja razvoja kulturnog života te omogućavanja njihove dostupnosti u različitim zagrebačkim kvartovima. Projekt nastaje u organizaciji Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture uz podršku Grada Zagreba.
 
Službeni početak programa održan je u lipnju uz spektakularnu izvedbu Zagrebačke filharmonije i kvarteta trombona u Novom Jelkovcu, a nadalje su u kvartovima početak programa kroz formu marša najavljivali Zagrebački orkestar ZET-a.
 
Odaziv i reakcija publike po kvartovima diljem Zagreba pokazatelj su važnosti daljnjeg inzistiranja na ovakvim inicijativama koje bi dugoročno postavile model za kontinuirano kreiranje i produciranje kulturnog sadržaja u kvartovima diljem grada.  A nakon pilot izdanja, Zagrebački kvartovi kulture nastavit će svoje kulturno djelovanje po novim zagrebačkim kvartovima i to tijekom proljeća i ljeta 2025. s ciljem proširenja na veći broj kvartova i organizacije još raznovrsnijeg kulturno-umjetničkog sadržaja.

Sve informacije o projektu dostupne su na www.kvartovikulture.hr.

Aktualno