clanak False

Otvoren obnovljeni Hrvatski prirodoslovni muzej, gradski muzej od nacionalnog značaja, uz najavu besplatnog ulaza za posjetitelje sljedeći vikend

07.10.2024.

Hrvatski prirodoslovni muzej je danas svečano otvoren u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ravnateljice Muzeja Tatjane Vlahović te mnogih drugih visokih uzvanika. 

Nakon višegodišnjih intenzivnih radova i investicije od 31,6 milijuna eura, napravljena je potpuna obnova i dogradnja povijesne Palače Amadeo, a muzejski prostori moderno su opremljeni kako bi na suvremen i atraktivan način promicali bogatu hrvatsku kulturnu i prirodnu baštinu.  

„Kao Grad Zagreb ponosni smo da imamo ovakav muzej kojeg smo osnivači jer on nije bitan samo za Zagreb, već ima nacionalnu važnost. Muzeji nisu samo kulturne ustanove, oni su i znanstveno-obrazovne institucije tako da posebno vesele sva ulaganja u nove laboratorije koji će slijediti znanstveni rad zaposlenika i drugih istraživača, te sve radionice i edukativne aktivnosti“, rekao je gradonačelnik Tomašević. Dodao je i kako je novi stalni postav uz bok europskih i svjetskih prirodoslovnih muzeja, moderan i interaktivan. 

Novi stalni postav, obogaćen multimedijskim rješenjima i interaktivnim sadržajima, posjetiteljima će na cjelovit način interpretirati muzejski fundus iz mineraloških, geoloških, paleontoloških, paleoantropoloških, zooloških i botaničkih zbirki te im približiti raznolikost živog i neživog svijeta, odgovarajući im na pitanje što je život i kako je nastao.

„Muzej će tijekom cijelog vikenda 12. i 13. listopada biti besplatan za sve posjetitelje“, rekao je gradonačelnik Tomašević, pozvavši sve građane da posjete ovo mjesto koje spaja znanost i prirodoslovlje s jedne, te kulturu i umjetnost s druge strane. 

Kvadratura obnovljenog muzeja iznosi bruto 5.560 m2, od čega je oko 3.600 m2 za izlaganje. Potpuno novi prostor je aneks podruma koji ima oko 400 m2, a u sklopu obnove zatvoren je i atrij, ukupne površine oko 250 m2. Obnova i dogradnja je financirana iz EU fondova s nešto manje od dvije trećine ukupnog iznosa, te proračuna Grada Zagreba s jednom trećinom sredstava, a dio je financiran i iz državnog proračuna.

Uz Prirodoslovni muzej, dosad su u Zagrebu završene obnove Arheološkog muzeja i Muzeja Prigorja, a nedavno je otvorena i nova čuvaonica Etnografskog muzeja. U tijeku su obnove Muzeja za umjetnost i obrt te Umjetničkog paviljona, koje će biti završene 2026. godine.


Gradske vijesti