clanak False

Projekcijom filma ‘Sigurno mjesto’ otvoren je 20. Zagreb Film Festival

24.10.2022.
Projekcijom filma Sigurno mjesto, potresne intimne drame u režiji Jurja Lerotića u nedjelju je u prepunom kinu SC otvoreno jubilarno, 20. izdanje Zagreb Film Festivala. Otvorenje koje će po interesu i odazivu publike zacijelo ostati upamćeno kao kulturni događaj godine okupilo je uvažene predstavnike državnih i gradskih institucija, brojne osobe sa zagrebačke kulturne i društvene scene, redatelje, glumce, pisce, predstavnike medija i druge. Otvorenje je svojim prisustvom uveličala ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Emina Višnić, ravnatelj HAVC-a, Christopher Marcich te ostali predstavnici Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra i drugi.
 
Pred nama je 20. izdanje Zagreb Film Festivala - najvećeg međunarodnog festivala igranog filma u Hrvatskoj. Kad smo 7. listopada 2003. godine na ovom istom mjestu pokrenuli naš i vaš festival, nismo mogli ni sanjati u kakvu će nas lijepu avanturu to odvesti i da ćemo, unatoč brojnim izazovima kroz koje smo prolazili, sretni i ponosni dočekati ovu obljetnicu. Trenutaka za pamćenje u proteklih 20 godina bilo je bezbroj – prikazali smo preko 2000 filmova, bili domaćini nekoliko tisuća gostiju, uključujući i dobitnike Oscara, dansku kraljicu i većinu relevantnih filmaša iz regije, privukli smo više stotina tisuća gledatelja u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj, izjavio je Boris T. Matić.
 
Dugometražna konkurencija obljetničkog izdanja prikazat će rekordna četiri hrvatska prvijenca pa je ovogodišnji Festival najavljen kao slavlje hrvatskog filma i povratak autora s kojima je ZFF odrastao. Festival dočekuje dvadeseto izdanje, a svojim djelovanjem čuva neraskidivu vezu sa svojom publikom i autorima za koje smo sve ove godine uvodili i osmišljavali nove programe, od nacionalnog programa Kockice, Velikih 5, programa za djecu i mlade, Ponovno s nama… Uveli smo i program Industrija, koji na radionicama i predavanjima okuplja nekoliko tisuća profesionalaca — nekima smo bili neizostavan partner na putu realizacije filmova, izjavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.
 
U proteklih deset godine Hrvatska udruga producenata na Zagreb Film Festivalu dodjeljuje godišnju nagradu „Albert Kapović“, i to fizičkim osobama koje su se tijekom godine istakle u svom radu u polju filmske umjetnosti ili čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma. Nagrada Albert Kapović ove je godine posthumno dodijeljena prerano preminuloj producentici Dariji Kulenović Gudan.
 
Više informacija o programu dostupno je na poveznici ovdje.

Autorica fotografije: Rahela Poljak

Aktualno