clanak False

Gradonačelnik Tomašević sudjeluje na Budapest Forumu

16.09.2021.

Na poziv gradonačelnika Budimpešte Gergelyja Karacsonyja, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sudjeluje na međunarodnom skupu Budapest Forum – Building Sustainable Democracies, na kojem, uz Zagreb i Budimpeštu, sudjeluju i Varšava, Prag i Bratislava, kao i drugi gradovi.

Budapest Forum ima za cilj razmjenu iskustava o aktualnim izazovima u ovom dijelu Europe s idejom da sudionici ostvare bližu suradnju, s posebnim naglaskom na ulogu lokalnih inicijativa u stvaranju otvorenih i održivih demokratskih društava. Forum je tako, uz gradonačelnike i predstavnike spomenutih gradova, okupio mnoge predstavnike organizacija civilnog društva i istaknute poduzetnike.

U svom govoru dobrodošlice, gradonačelnik Budimpešte istaknuo je kako je demokracija sve više izložena prijetnjama, a upravo ovaj skup pokazuje spremnost njegovih sudionika da to i promijene.

Na panelu „Trebaju li gradonačelnici vladati svijetom? Demokracija, povjerenje i uključenost građana na lokalnoj razini“, pored Anne Lise Boni glavne tajnice EUROCITIESa, Aleksandre Dulkiewicz gradonačelnice Gdanjska i Matuša Valle gradonačelnika Bratislave, sudjelovao je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Na panelu se razgovaralo se o prilagodbi gradova krizama, ali i o inovacijama i građenju povjerenja u zajednici.

„Ovo je moj prvi međunarodni sastanak kao gradonačelnika Grada Zagreba kojem sam se, s obzirom na važnost tema, rado odazvao. Zagreb je u jeku pandemije, na samom početku lockdowna u ožujku 2020., pogodio snažan potres. Kroz to iskustvo smo naučili koliko je važan sustav javnoga zdravstva, kao i mehanizmi civilne zaštite za koju smo, do prije 30-ak godina imali bogatu tradiciju i koja je u međuvremenu nestala, a sada je ponovo gradimo. Naučili smo i to da građane moramo pripremiti na takve krize, a ne ih uključivati tek kada problem nastane“, kazao je gradonačelnik. Upitan koja je formula uspješnog uključivanja mladih ljudi u procese i kampanje, kazao je „U mladim ljudima leži ogroman potencijal i ono što mi radimo jest da im se obraćamo otvoreno, njihovim jezikom, te da ih smatramo ravnopravnim partnerima u izgradnji zajednice.“

Zagrebački gradonačelnik je zaključio kako je na lokalnoj političkoj razini potrebno što snažnije uključiti građane u proces donošenja odluka, što u konačnici rezultira povećanim povjerenjem zajednice i javnosti. Naglasio je i kako je za povjerenje građana i demokraciju općenito ključna transparentnost rada javne uprave, a danas nam za to stoje na raspolaganju i brojni digitalni alati.

Gradonačelnik Grada Zagreba potpisao je danas i Deklaraciju Pakta slobodnih gradova. Pakt slobodnih gradova je otvoren i progresivan gradski savez koji su u prosincu 2019. pokrenuli gradonačelnici Budimpešte, Praga, Bratislave i Varšave.

Pristup ovom Paktu otvara prilike za međunarodnu suradnju s mnogim europskim gradovima kao i za suradnju među gradskim službama. Danas su se Paktu pridružili: Gdanjsk, Stuttgart, Ljubljana, Taipei, London, Taoyuan, Los Angeles, Tirana, Amsterdam, Mannheim, Ulm, Barcelona, Pariz, Beč, Neu-Ulm, Firenca, Podgorica, Frankfurt, Rijeka i Njemačka udruga gradova kao prijatelj Pakta.

Organizatori Budapest Foruma naglašavaju da će sudionici napustiti konferenciju ne samo nadahnuti i željni stvaranja pozitivnih promjena u svojim područjima, već i kao dijelovi nove mreže koja povezuje istaknute lokalne dionike i stručnjake iz različitih disciplina u srednjoj Europi.


Deklaracija Pakta slobodnih gradova

Gradske vijesti - 2021.