clanak False

Advent Zagreb 2021.

11.11.2021.
Paljenjem prve adventske svijeće 27. studenog na Manduševcu će započeti drugi pandemijski Advent u Zagrebu. Program višestruko nagrađivanog Adventa te novogodišnjih događanja će trajati do 7. siječnja 2022.
Brojne novosti u programu su predstavili: gradonačelnik Tomislav Tomašević, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, direktorica TZGZ Martina Bienenfeld te predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Žakline Troskot.


Osim na tradicionalne hrvatske igračke kao na motiv ovogodišnjeg Adventa Zagreb, poseban  naglasak je stavljen na  kulturno-glazbena događanja  koja  će  nas  na najljepši mogući način uvesti u blagdansko raspoloženje i u vrijeme iščekivanja Božića. Naime, tijekom Adventa Zagreb će se održati čak 14 glazbenih programa sa 129 koncerata, a nastupit će Zagrebački solisti, Zagrebački komorni orkestar i brojni drugi vrhunskih hrvatski glazbenici, ali i mladi  pred kojima je  budućnost. 
I neki od zagrebačkih  muzeja, npr.  Muzej  za umjetnost i obrt, Etnografski muzej, Muzej prekinutih veza i Muzej čokolade su se uključili prigodnim programima. Također, na programu su predstave  u  HNK-u, Gavella  u  Tunelu  Grič,  Projekt  Ilica:  Q'ART, Advent  Run, Advent u Vidri te posebni programi za najmlađe.

„Vjerujem da će unatoč pandemiji ovo biti izvrstan Advent jer to zaslužuju i građani i grad“, rekao je gradonačelnik Tomašević. Dodao je da će osim 26 ugostiteljskih objekata i 44 kućice za prodaju suvenira, ponudu obogatiti i 50 postojećih ugostiteljskih objekata s prigodno ukrašenim terasama i s adventskom gastroponudom. „Ovo je hibridni pandemijski Advent, veći dio programa će biti fleksibilan pa će se, budu li epidemiološke mjere dopuštale, održati u zatvorenome ili će se, bude li potrebno, prebaciti na otvoreni prostor. U svakom slučaju, dat ćemo sve od sebe da se najveći dio programa realizira.“ Nadalje, gradonačelnik je istaknuo da će Grad Zagreb uprihoditi 3 300 000 kn za 70 kućica, dok je u 2019. za 220 kućica uprihodio 900 000 kn pa je naglasio da će se veći dio tog novca uložiti u organiziranje programa i drugih adventskih aktivnosti. Pozvao je sugrađane da se cijepe i da poštuju epidemiološke mjere kako bi se pandemija stavila pod kontrolu i kako bismo nesmetano uživali u Adventu.

Direktorica  TZGZ-a Martina  Bienenfeld je rekla: „Svake se godine trudimo naš Advent oplemeniti novitetima te mi je posebno drago najaviti šest novih programa: Advent u LADU,  Christmas Garden u Akademiji likovnih  umjetnosti (ALU), Adventovo na  Katarincu, Zagreb  Jingle Mingles nastao u suradnji sa zagrebačkim ugostiteljima, Advent u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika također nastao u suradnji s našim obrtnicima te Advent u zagrebačkim hotelima koji svoje goste dočekuju s posebno osmišljenom blagdanskom  ponudom te  uređenjem. Spomenula  bih  i Advent  na  Zrinjevcu gdje  nas na  prigodno uređenom prostoru  očekuje čak 13 koncerata poznatih hrvatskih izvođača, i to svakog petka, subote i nedjelje.  Nastavljamo i s prošlogodišnjim, uspješno pokrenutim projektom Izložbe proširene stvarnosti (AR) koji će se koristiti animiranim tradicionalnim igračkama - motivom ovogodišnjeg Adventa na 10  gradskih lokacija, i  to  u parkovima, na trgovima i velikim otvorenim prostorima. Naime, Advent Zagreb 2021. će nas projektom Virtualne igračke vratiti u vrijeme djetinjstva i dugu tradiciju ručno izrađenih igračaka što su obilježile vrijeme odrastanja mnogih od nas te ćemo imati prilike  se ponovo poigrati s njima s pomoću pametnih  telefona. Isto  tako,  nastavljamo i s projektom Svjetlost Adventa pa s odabranim gornjogradskim institucijama čije prozore ukrašavamo u blagdanskome duhu. Osim toga, TZGZ promovira Advent Zagreb putem  integriranih online i offline kampanja na više od 16 tržišta prateći, dakako, aktualnu epidemiološku situaciju, a osmislili  smo i posebnu promociju u sklopu Svjetske izložbe EXPO Dubai. Također, organizirali smo tradicionalnu promotivnu  suradnju s Croatia Airlinesom,  Turkish Airlinesom  te  HŽPP-om radi nabave karata po posebnim  cijenama  za posjet zagrebačkom Adventu.“

Predsjednik Gradske skupštine Klisović je najavio koncert Festivala dalmatinskih klapa Omiš koji se u Zagrebu tradicionalno organizira od 1984., ali umjesto tradicionalnog koncerta pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, ove će se godine održati 11. prosinca u sklopu zagrebačkog Adventa na glavnome zagrebačkom trgu.
 
Osim toga, TZGZ će s partnerima  prigodno urediti 11 donjogradskih lokacija i to na Trgu bana Josipa Jelačića, u Parku  Zrinjevac, na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, Trgu kralja Tomislava i na Europskome trgu, u Prolazu Oktogon, na Trgu Republike Hrvatske i na Trgu braće  Mažuranića, u Ulici Matice hrvatskih obrtnika, na ALU-u i u Tunelu Grič te na četiri gornjogradske i to na Trgu sv. Marka, u Parku Bele IV., na Platou Gradec te na zapadnome dijelu Strossmayerovog šetališta. Predstavljači ovogodišnjeg programa su pozvali sve sugrađane da odgovorno uživaju u Adventu, u skladu s mjerama i preporukama nadležnih institucija, a za one koji neće moći nazočiti na događanjima je osiguran online  prijenose  na društvenim mrežama. Kulturno-glazbeni program na gradskim lokacijama će se održavati u skladu s recentnim mjerama i preporukama pa su zbog toga moguće programske izmjene.
 

 

Sve o Adventu možete pronaći na www.adventzagreb.hr

Program Adventa na Trgu bana Jelačića
Prezentacija Advent Zagreb
Promo video o Adventu


 

Gradske vijesti - 2021.