clanak False

Festival Sanktpeterburške sezone u HNK-u

29.08.2019.
Suvremenu umjetnost Sankt Peterburga, i to najbolje od najboljih predstava, kroz četiri izvedbe vodećih ruskih kazališnih redatelja upoznat će gledatelji od 13. do 17. rujna na  13. Međunarodnom festivalu Sanktpeterburške sezone u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

„Iznimna je rijetkost da se kod nas u samo nekoliko dana mogu vidjeti neke od najboljih izvedbi sanktpetersburških kazališta. Riječ je o predstavama različitih žanrova, estetika i senzibiliteta koje na različite načine svjedoče o trendovima u suvremenom ruskom teatru te će tako zadovoljiti i različita očekivanja gledatelja. Jedna plesna i tri dramske izvedbe predstavit će i neka od najvećih umjetničkih imena sanktpeterburške kazališne scene i tako zagrebačkim gledateljima ponuditi uvid u aktualna teatarska istraživanja ruskih umjetnika“, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč te istaknula kako je ovaj mini-festival rezultat suradnje Grada Zagreba i Grada Sankt Peterburga, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i sanktpeterburških teatara, a omogućava razmjenu kazališnih predstava te upoznavanje s umjetničkim dosezima suvremene hrvatske i ruske kulture.Tako će sljedeće godine, u proljeće, Balet HNK u Zagrebu gostovat s dvije izvedbe predstave „Smrt u Veneciji“, u koreografiji Valentine Turcu, u sanktpeterburškom „Boljšoj teatru“.

Festival će 13.rujna otvoriti predstava Taras  festivalskog kazališta Baltički dom u režiji mlade ruske redateljske zvijezde Sergeja Potapova kojeg od milja zovu i Jakutski Tarantino. Redatelj je istaknuo kako je tekst romana Taras Buljba, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u potpunosti osuvremenjen, no nešto od Gogolja je i ostalo te kako je njegova predstava poput ljuljačke, na kojoj se ne ljuljaju samo likovi, već i publika.

Koja sila prethodi čovjeku i određuje njegovo postojanje, saznat će svi koji su uspjeli doći do ulaznice za baletnu predstavu Solaris Državnog dramskog kazališta Prijut komedianta. U koreografiji Juri Smekalova, Solaris, koji je nastavak razmišljanja započetih u fantastičnom romanu Stanisława Lema,  na programu će se naći 14. rujna.

Komedija u dva čina Ludi novac Sanktpeterburškog državnog akademskog kazališta komedije N. P. Akimov u režiji Tatiane Kazakove, u programu je 15.rujna. Radnja predstave A. N. Ostrovskog podsjeća na „Djevojku bez miraza“, samo su sve postavke drame predstavljene na smiješan način. Kao posljednja predstava, 17.rujna bit će izvedena Moliereova komedija Tartuffe Sanktpeterburškog državnog kazališta Masterskaja u režiji Grigorij Kozlova. Dok je u početku predstave sve smiješno, kasnije situacija postaje zastrašujuća.

„Festival Sanktpeterburške sezone predstavlja se Europi od 2007.godine. Sretan sam da u 2019.godini možemo predstaviti Festival najuspješnijih sanktpeterburških izvedbi na pozornici našeg višegodišnjeg i sigurnog partnera – Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu“, izjavio je Viktor Minkov, umjetnički direktor Festivala i ravnatelj dramskog kazališta Prijut komedianta te dodao kako stilski raznovrstan program festivala neće ostaviti ravnodušnim čak ni najzahtjevnijeg gledatelja.

Za vrijeme trajanja festivala, od 13. do 17. rujna bit će postavljena i izložba peterburškog fotografa Pavla Frančišina Peterburg u zrakama sunca, koja će se predstaviti s 20 radova. Frančišin se bavi fotografijom od 2008. godine, aktivno radi u Rusiji i inozemstvu kombinirajući komercijalnu i umjetničku fotografiju.

Više informacija možete pronaći na poveznici ovdje.

Aktualno