clanak False

Ženijalni dani u kinu Kinoteka

05.03.2019.
Kino Kinoteka od 6. do 9. ožujka ugošćuje 5. izdanje Ženijalnih dana, filmske manifestacije koja se povodom obilježavanja 8. martaMeđunarodnog dana žena održava u kinima diljem Hrvatske, u organizaciji Kino mreže. Od srijede do subote u kinu Kinoteka gledamo filmove koji na različite načine tematiziraju nepristajanje na status quo i prikazuju mogućnost promjene iz ženske i/ili feminističke perspektive.
 
Za program posvećen ženama zagrijavamo se u utorak, 5. ožujka dramom U mojim godinama još skrivam da pušim u režiji Rayhane Obermeyer. Vrata tradicionalne muslimanske kupelji, hamama, otvorena su ženama svih dobi, društvenih statusa i svjetonazora, od majki i supruga, preko ljubavnica, djevica, do liberalki i radikalnih islamistica. Običan je dan u hamamu u kojem radi Fatima. Daleko od pogleda muškaraca još se jednom okuplja raznolika skupina žena. Kada se na vratima pojavi neočekivani posjetitelj, Fatimina rutina ozbiljno je narušena.
 
U srijedu, 6. ožujka slijedi službeni početak programa Ženijalni dani uz Ladu Kamenski u režiji Sare Hribar i Marka Šantića, višestruko nagrađivani metafilm o položaju žena, odnosno glumica koje se moraju (iz)boriti za posao u muškom svijetu. Mediji su ga opisali kao prvi domaći film po mjeri svjetskog pokreta time’s up. Lada Kamenski opće je mjesto ženskog roda; to je film za žene, radnice, majke, supruge, ljubavnice, krojačice, ali i za glumice koje su prisiljene natjecati se za naklonost redatelja i biti spremne jedna drugoj zabiti nož u leđa – a sve u maniri sofisticirane komedije prepune (auto)ironije, sarkazma, pa i subverzije.
 
S Islanda nam u četvrtak stiže otkačena akcijska komedija Halla ide u rat (2018) Benedikta Erlingssona o neustrašivoj ekoratnici koja se hrabro hvata u koštac s planetarnim problemima dok istovremeno živi konvencionalnim životom učiteljice zbornog pjevanja i najviše od svega želi postati majka. Kad njezin aktivizam počne ugrožavati posvojenje djeteta, Halla mora birati između borbe protiv aluminijske korporacije i prilike za ostvarenjem majčinstva. Ova sjajna feministička parodija dobitnica je Nagrade SACD na Tjednu kritike u Cannesu, Nagrade LUX Europskog parlamenta za 2018. godinu, ali i nagrade publike na prošlogodišnjem izdanju Zagreb Film Festivala.
 
Na sam Dan žena, u petak, 8. ožujka prikazuje se Dom Darija Pleića sa sjajnom Juditom Franković u glavnoj ulozi. Premijerno prikazan ovo ljeto u Puli, film prikazuje borbu mlade majke i njezine male obitelji protiv deložacije zbog dugova koji nisu njezini, nego su rezultat prevare banke i investitora. Uz socijalnu dimenziju, u središtu filma je ipak priča mladoga para s bebom čija je ljubav na kušnji zbog suprugove nevjere (Mislav Čavajda). Protagonistica mora odlučiti kojim će putem krenuti: putem snažne žene koja ne pristaje na nepravdu i ne boji se samoće ili vjerne supruge koja pristaje na kompromisna rješenja.
 
U subotu, 9. ožujka, samo nekoliko dana nakon dugoočekivane američke premijere, na Ženijalnim danima bit će prikazan i znanstveno-fantastični blockbuster Kapetanica Marvel (2019), novi u nizu filmova iz omiljenog Marvelova serijala u kojem naslovnu ulogu prvi put igra žena, odnosno u kojem prvi put supermoći ima junakinja koja tako postaje superjunakinja. U nastavku koji fanovi čekaju još od tajanstvenog završetka Rata beskonačnosti, Kapetanica Marvel u režiji Anne Boden i Ryana Flecka prati razvoj Carol Denvers (Brie Larson) u jednu od najmoćnijih heroina Marvelova filmskog svijeta u trenutku kad se Zemlja nalazi usred galaktičkog rata između dvije rase vanzemaljaca. U ostalim ulogama pojavljuju se redom holivudski veterani poput Samuela L. Jacksona, Jude Lawa i Annette Bening.
 
Subotnja matineja rezervirana je za animiranu poslasticu Lego Film 2, koji radnju nastavlja na mjestu gdje je završio prvi film. Bricksburg je sada zastrašujuća poslijeapokaliptična pustoš u Mad Max stilu. Emmet je i dalje neizmjerno sretan kao i uvijek, ali kad zarobe Wyldstyle, mora se vratiti u stvarni svijet i spasiti je. Film je sinhroniziran na hrvatski.
 
Svi filmovi prikazuju se od 20 sati, osim subotnje matineje Lego Film 2 (11 sati). Cijena ulaznica za projekcije filmova iz programa Ženijalni dani iznosi 20 kuna. Cijena ulaznica za matineju iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.
 
Više informacija: www.kinokinoteka.hr

Aktualno