clanak False

Završila "Mala olimpijada" 2011. u programiranju za najmlađe

19.04.2017.

Finalnim natjecanjem održanim 22. prosinca 2011. u Domu tehnike na Jarunu, završena je ovogodišnja programerska liga Mini VIJUG@ koju već sedam godina organizira i provodi Zagrebački računalni savez. Riječ je o popularno nazvanoj "Maloj olimpijadi", tj. natjecanju u programiranju za najmlađe – učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola – koje se održava u sklopu ZG. Informatijade Božo Težak i traje tijekom cijele godine.

Nakon šest kola u ovogodišnjem finalu nastupilo je dvadesetero najboljih "minića". Među učenicima prvih i drugih razreda najuspješniji su bili Ivan Jambrešić, Ema Borevković i Marin Borevković, a među onima iz trećih i četvrtih razreda najbolje su rezultate postigli Dominik Fistrić i Lovro Kalinovčić.

Ovakvo natjecanje u programiranju za učenike nižih razreda osnovnih škola jedinstveno je u svijetu. Zagrebački računalni savez provodi ga u suradnji s udrugama S VIJUGOM i Božo Težak, te društvom učitelja informatike (DUI). Od 2005. godine pa do danas kroza nj je prošlo više od 250 darovitih malih programera, među kojima i kasniji (neki od njih i višestruki) državni prvaci, kao što su Glorija Volarević, Hrvoje Ricijaš, Karko Grozdanić, Dominik Fistrić, Vedran Kurdija, Josip Klepec i mnogi drugi.  

Pored sudjelovanja u natjecanju, daroviti mali programeri tijekom godine pohađaju i radionice dva do tri puta tjedno, a u kolovozu odlaze sedam dana na Ljetni kamp za poticanje darovitosti Božo Težak na otok Silbu.

   


Novosti 2011