clanak False

13. Zagreb radio fest

12.09.2011.

Redoviti godišnji susret radiomatera pod nazivom Zagreb radio fest održan je i ove godine (10. i 11. rujna 2011.), po lijepom i sunčanom vremenu, ispred Doma tehnike na zagrebačkom Jarunu i u nekoliko šatora podignutih uza nj. Tradicionalno, već 13. godinu zaredom, organizira ga Zagrebački radioamaterski savez uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, a ove godine i uz pomoć Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Ovaj cijenjeni strukovni sajam mala je grupa zagrebačkih radioamatera entuzijasta prvi put organizirala 1999. godine i od tada on redovito svake godine okuplja velik broj radioamatera i ostalih zaljubljenika u elektrotehniku, elektroniku ili informatiku iz Zagreba, Hrvatske i nekih europskih zemalja. Glavni mu je cilj promicanje tehničke kulture i radioamaterizma, edukacija mladih, razmjena stručnih iskustava i poticanje natjecateljskog duha.

 

Ovogodišnji 13. Zagreb radio fest, uvršten u programe tehničke kulture od posebnog interesa za Grad Zagreb, na prigodnoj je svečanosti otvorenim proglasio Zdenko Blažičević, predsjednik Hrvatskoga radioamaterskog saveza, a detaljnije o samoj priredbi govorio je Boris Vrbanović, predsjednik Zagrebačkog radiomaterskog saveza i direktor sajma. 

 

Među brojnim sudionicima sajma, zagrebačkoj su se publici, osim hrvatskih, predstavile i radioamaterske asocijacije i izlagači iz Republike Češke, Austrije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a zabilježeni su i pojedinačni posjeti radioamatera iz Novog Zelanda, Engleske, Italije, Njemačke, Švicarske i nekih susjednih zemalja. Prisutni su bili i poduzetnici koji se bave konstrukcijama ili distribucijom telekomunikacijske opreme, a održan je i uvijek dobro posjećeni sajam rabljene opreme koji zainteresiranima pruža priliku da po promotivnim sajamskim cijenama nabave i upotpune telekomunikacijsku, elektroničku, informatičku ili drugu opremu. Ove su godine posebno predstavljeni profesionalni i radioamaterski sustavi veza namijenjeni radu u kriznim situacijama. 

Redovitu djelatnost svoja četiri centra predstavila je, na posebno uređenom štandu, i Zagrebačka zajednica tehničke kulture.

 

Svojim raznolikim sadržajima Zagreb Radio Fest se i ove godine potvrdio kao jedinstven sajam takve vrste u ovom dijelu Europe. O njegovoj zanimljivosti, uspješnosti i kvaliteti svjedoči i velik broj izlagača i posjetitelja. Među njima bili su i Madeleine Wolf, izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba, Mirko Banjeglav, stručni savjetnik u Odjelu za tehničku kulturu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Jadranko Baturić, predsjednik Zagrebačke zajednice tehničke kulture.


Novosti 2011