clanak False

"Portreti brodova" u Galeriji Vladimira Horvata

19.04.2017.

U organizaciji udruge "Trabakul" iz Zagreba i Zagrebačke zajednice tehničke kulture, 6. travnja 2011. u Galeriji Vladimira Horvata na Trgu žrtava fašizma 14 svečano je otvorena izložba "Portreti brodova" na kojoj je kroz nekoliko medija na zanimljiv način ispričana priča o čovjekovim čvrstim vezama s morem i brodovima.

Voditelj udruge, Igor Hajdarhodžić, izložio je modele brodova u terakoti, a u koautorstvu s Arsenom Dedićem i vrlo originalne i zanimljive "drvene razglednice", također s motivima brodova, dok se fotografijama stogodišnjeg parobroda "Rex" predstavila Snježana Zdunić.

Prikazan je i kratki dokumentarni film o renoviranju ovog vremešnog parobroda koji bi trebao poslužiti kao ploveća modelarska radionica za djecu i mlade u kojoj bi se njegovala kultura mora i tradicijske brodogradnje kroz specifično modelarstvo tehnikom izrade modela brodova u terakoti.

Arsen Dedić, glazbenik i pjesnik, pročitao je jednu od svojih brojnih pjesama sabranih u zbirci "Brod u boci" te otpjevao pjesmu posvećenu parobrodu "Rex".

Izložba – koju je u prisutnosti većeg broja zaljubljenika u more i brodove iz Zagreba, gostiju iz Riječke zajednice tehničke kulture te Mirka Banjeglava, izaslanika gradonačelnika Grada Zagreba, otvorio Jadranko Baturić, zamjenik predsjednika Zagrebačke zajednice tehničke kulture – ostat će otvorena do 11. travnja (svaki dan od 8,00 do 22,00 sata). Nakon toga premješta se u Mesničku ulicu 15, gdje će ostati trajno dostupna javnosti i gdje će se, pod vodstvom Igora Hajdarhodžića, redovito održavati modelarske radionice.

   

  


Novosti 2011