clanak False

Nagrada "Tošo Dabac" za 2010. Lupinu i Marottiju

26.04.2011.

Fotoklub Zagreb, naš najstariji fotoklub s gotovo 120-godišnjom tradicijom, još je 1975. godine ustanovio nagradu "Tošo Dabac", kao trajan spomen na našega poznatog fotografskog umjetnika koji je svoju fotografsku karijeru izgradio kao član upravo ovog fotokluba. Od tada, ova se nagrada, kao jedina strukovna nagrada u području fotografije u našoj zemlji, kontinuirano dodjeljuje u znak priznanja za postignuća u fotografskoj umjetnosti i promicanju fotografije u Hrvatskoj i svijetu, i to u dvije kategorije: u kategoriji članova Fotokluba Zagreb i u kategoriji fotografa koji nisu članovi Kluba.

Na prošlotjednoj svečanosti (19. travnja), na kojoj se okupio velik broj ljubitelja umjetničke fotografije, ova ugledna nagrada za 2010. godinu dodijeljena je Stephanu Lupinu, našem svjetski poznatom fotografu (u kategoriji nečlanova Kluba) i prof. dr. sc. Miljenku Marottiju, članu Fotokluba Zagreb.

Stephan Lupino fotograf je svjetskog glasa, a njegove se fotografije diljem svijeta prodaju kao kolekcionarski primjerci preko raznih aukcijskih kuća. Fotografije mu zrače snažnom osobnošću i prepoznatljivim stilom te se objavljuju u vodećim fotografskim (Photo, ZOOM) i različitim ostalim uglednim svjetskim magazinima (Vogue, Vogue Hommes, L’Uomo Vogue, Europeo, L’ Espresso, Per Lui, Playboy, King, Max...).

Iz širokog opusa njegovih radova za prigodnu izložbu, kojom je popraćena svečana dodjela nagrade, izložena je serija umjetničkih erotskih crno-bijelih fotografija po kojima je Lupino i najpoznatiji. Radi se o visoko estetiziranim radovima izvedenim u klasičnoj analognoj tehnici crno-bijelog filma koje krasi prepoznatljiv Lupinov stil.

 

Prof. dr. sc. Miljenko Marotti inače je redoviti profesor na Katedri za radiologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i voditelj Odjela za abdominalnu i torakalnu dijagnostiku KBC-a "Sestre milosrdnice" u Zagrebu. Fotografijom se bavi od studentskih dana, a od 2002. aktivno izlaže. Član je Fotokluba Zagreb od 2003. godine. U svom fotografskom radu pokazuje veliku ljudsku znatiželju za otkrivanjem zemalja, ljudi i prirode oko sebe, svojstvenu istinskom istraživaču i znanstveniku. To ga tjera na brojna istraživačka putovanja diljem svijeta s kojih donosi iznimne fotografije vrhunskog dometa. Sve su one skupljene u više od 30 ciklusa, od kojih je svaki jedinstvena cjelina i priča za sebe. Jedan manji dio fotografija u boji s tih putovanja izložen je na ovoj izložbi u Ilici 29 u Zagrebu.

 

Kao posebnu zanimljivost valja spomenuti da je na izložbi izložen i vrlo zanimljiv unikatni namještaj koji oblikuje i izrađuje Stephan Lupino.

 


Novosti 2011