clanak False

Piloti Aerokluba Zagreb otvorili zagorski aerodrom u Gubaševu

26.09.2011.

Hrvatsko zagorje dobilo je svoj prvi aerodrom. U Gubaševu pokraj Zaboka otvorili su ga u subotu, 24. rujna 2011., nakon višegodišnjih priprema, Aeroklub Zagreb i Zagorski aeroklub.

Pet jedrilica, desetak aviona, dva motorna zmaja i jedan helikopter promovirali su polijetanje iz srca Zagorja pred više od šest stotina okupljenih gledatelja i uzvanika, među kojima je bila i Madeleine Wolf, voditeljica Odjela za tehničku kulturu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport iz Zagreba. Prvi putnik, u avionu tipa Cessna, na tek otvorenoj zračnoj liniji Lučko – Gubaševo bio je župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić.

Travnati aerodrom s uzletno-sletnom stazom dužine 1000 m i širine 30 m, namijenjen je, prije svega,  za sportske zrakoplove, ali kad se uredi potrebna infrastruktura bit će sposoban i za prihvat poslovnih letova. Njegovim otvaranjem za sada su najviše profitirali zrakoplovni jedriličari, koji će imati aerodrom za jedrenje, a koristit će ga za polijetanje ili slijetanje pri izvođenju preleta.

Suradnja zagrebačkog i zagorskog aerokluba u realizaciji ovog za Zagorje povijesnog događaja nije slučajna. Naime, svi članovi Zagorskog aerokluba stasali su u Aeroklubu Zagreb, čiji su redoviti članovi. Plodnu suradnju, obećavaju, nastavit će i ubuduće.

  


Novosti 2011