clanak False

Vježba komunikacije u kriznim situacijama

19.04.2017.

Zagrebački radioamaterski savez je u suradnji s Gradskim uredom za upravljanje u hitnim situacijama u nedjelju, 8. svibnja, na jezeru Jarun održao radioamatersku vježbu komunikacija prilagođenih radu u kriznim situacijama.

Početak je to uspješne suradnje dvaju važnih gradskih čimbenika u okviru cjelovitoga osmišljenog sustava zaštite ljudi, njihove imovine i imovine Grada Zagreba u izvanrednim situacijama, kao što su potresi, poplave, požari, i sl.

Uspješno su provjerene radioveze s komunikacijskim centrom Gradskog ureda, a posjetitelji su ispred Doma tehnike mogli razgledati izložena vozila i drugu radioamatersku oprema pripremljenu za rad u teškim uvjetima katastrofe (u pokretu i bez stalnog mrežnog napajanja od 220 V), a predstavljen je i dio profesionalne sofisticirane komunikacijske opreme kojom se koristi više od 350 licenciranih radioamatera na području Zagreba.

Sudionici ovog vrijednog događanja, uzvanici i posjetitelji potom su saslušali vrlo informativno izlaganje ­­­­­­­­­­­­­­­Damira Gašparovića, višeg stručnog suradnika za operativne poslove u Gradskom uredu za upravljanje u hitnim situacijama koji je prezentirao planirani sustav zaštite i spašavanja za Grad Zagreb u slučaju ozbiljne katastrofe.

U priredbi su sudjelovali radioamateri Zagreba i okolice te tvrtke koje se bave distribucijom agregata i telekomunikacijske opreme.

Događanjima na Jarunu prisustvovali su i Madeleine Wolf, voditeljica Odjela i Mirko Banjeglav, stručni savjetnik Odjela za tehničku kulturu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

 


Novosti 2011