clanak False

Zagreb postao grad znanstvene kulture

Gradonačelnikovim potpisivanjem Deklaracije europskih gradova znanstvene kulture, Zagreb je uvršten na listu 100 partnerskih gradova.
13.03.2014.

 
Potpisom gradonačelnika Milana Bandića na Deklaraciju europskih gradova znanstvene kulture, Grad Zagreb je u Bremenu ušao na listu gotovo 100 partnerskih gradova i potvrdio važnost razvoja popularizacije znanosti u vlastitoj strategiji.

Međunarodnom konferencijom u njemačkom Bremenu (10.-12. ožujka 2014.) obilježilo se četverogodišnje trajanje projekta Europske komisije PLACES. Ujedno je i svečano potpisana Deklaracija europskih gradova znanstvene kuture čime se Grad Zagreb, kao jedini iz Hrvatske, pridružio obitelji gotovo 100 europskih gradova, koji su donijeli akcijski plan provođenja znanstvene kulture , odnosno aktivno sudjeluju u projektima vezanim uz popularizaciju znanosti

Zagreb je zaslužio uvrštenje u odabrane gradove zbog višegodišnje podrške projektima poput Znanstvenog piknika, Noći istraživača, Festivala znanosti te brojnih drugih događanja i aktivnosti s područja popularizacije znanosti.

Posebnu čast dobila je zagrebačka dogradonačelnica Sandra Švaljek sudjelujući u Bremenu, na završnoj konferenciji projekta, na okruglom stolu na temu Uključivanje javnosti u znanost, prenijevši iskustva Zagreba u društvu predstavnika gradova Edinburgh, Perugia te Massachusetts.

Znanost i tehnologija potiču kreativnst i inovacije, stvaraju posao i novu vrijednost, kao i bolji život građana. Komunikacija između javnosti, političara, znanstvene zajednice i gospodarstva može ojačati značaj, kako pojedinog grada, tako i cijele regije. Znanstvena kultura treba biti jedan od modela tog uspjeha – glavna je poruka ove trodnevne konferencije.


Gradske vijesti - 2014.