clanak False

Švaljek: prijedlog proračuna za 2015. je 6,63 milijarde kuna, rashodi manji za 450 milijuna

Za 2015. predlaže se proračun od 6,63 milijarde kuna / rashodi manji za 450 milijuna kuna / uštede na kapitalnim rashodima.
01.12.2014.


(Hina) - Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Sandra Švaljek rekla je uoči sjednice Gradske skupštine da je za iduću godinu predložen proračun od 6,63 milijarde kuna, da su rashodi manji za 450 milijuna kuna, a štedi se na kapitalnim rashodima i praktički po svim ostalim stavkama poslovnih rashoda. 

Od 450 milijuna kuna, 250 milijuna kuna ušteda pronađeno je na izdacima za nabavu dugotrajne imovine, to su ti kapitalni rashodi. Sve ostale uštede odnose se na uštede praktički po svim ostalim stavkama poslovnih rashoda, od donacija do sufinanciranja programa u sportu i kulturi i izdacima za intelektualne usluge, izvijestila je Švaljek u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi najavljujući da će u utorak glavna točka sjednice biti prijedlog gradskog proračuna za 2015. u prvom čitanju. 

"Svaki ured je 'češljao' stavku po stavku i tražio mogućnosti za uštede. Tako smo došli do tih ukupnih ušteda od 450 milijuna kuna", dodala je Švaljek.
Poručila je da se ne razmišlja o povećanju cijena komunalnih usluga te da će u ovoj situaciji s proračunom nastojati u najvećoj mogućoj mjeri doskočiti kroz uštede. 

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić oštro je reagirao na izjavu potpredsjednik Vlade Branka Grčića, ocijenivši da "omalovažava presudu suda" i da se iz te izjave dade utvrditi kako je cijela lokalna samouprava "talac konflikta" između grada Zagreba i Republike Hrvatske te da se nad gradom Zagrebom "praktički radi odmazda". 

Po pisanju medija, saznao sam da je potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavio "300 milijuna kuna novih prihoda od uvođenja poreza na kamate koji se uvodi od početka iduće godine, ali i 300 milijuna kuna od onoga što grad Zagreb nije vraćao u proračun i ostavljao sebi kao decentralizirana sredstva iznad standarda koji mu pripadaju", rekao je Kojić.
Istaknuo je da imaju presudu Upravnog suda u sporu između grada Zagreba i Republike Hrvatske, koja je konačna i izvršna te u njoj piše da se ima izvršiti. Rekao je kako mu nije jasno kako jedan potpredsjednik Vlade sebi može dopustiti pravo da na drugačiji način tumači presudu suda u trodiobi vlasti u RH. 

"Ili je neupućen, ili je zlonamjeran, ali u svakom slučaju, ova izjava kojom se kaže da je odlučeno puniti proračun Republike Hrvatske smanjenjem stope s 12 na šest posto zato što grad Zagreb nije vraćao i ostavljao je sebi, takva izjava je nedopustiva s mjesta potpredsjednika Vlade koji omalovažava presudu suda i iz čije se izjave dade utvrditi da je cijela lokalna samouprava talac konflikta između grada Zagreba i Republike Hrvatske, gdje se nad gradom Zagrebom praktički radi odmazda. E, kad niste vraćali što ste trebali vraćati, sad ćemo mi smanjiti stopu s 12 na šest, pa ćete vi dobiti manje prihoda. Ali, nažalost, muče i ostale jedinice lokalne samouprave jer ne možete promijeniti stopu samo za grad Zagreb, nego i za druge županije i sve one koji su preuzeli decentralizirane funkcije", rekao je Kojić. 

Poručio je kako bi - da je on premijer u jednoj odgovornoj demokraciji - potpredsjednika Vlade pozvao i rekao: "Gospodine potpredsjedniče, ovo su neodgovorne izjave i zbog ovakvog nečeg Vi ste dužni podnijeti ostavku. Očekujem to od Vas."


Gradske vijesti - 2014.