clanak False

Potpisan Sporazum o suradnji na provedbi projekta "Savjetovanje potrošača u Savjetovalištu za zaštitu potrošača u Zagrebačkoj regiji"

Grad Zagreb i Ministarstvo gospodarstva partneri su na projektu s ciljem savjetovanja i zaštite prava potrošača u Zagrebačkoj regiji.
17.12.2014.

 

Sporazum o suradnji Grada Zagreba i Ministarstva gospodarstva u vezi provedbe projekta Savjetovanje potrošača u Savjetovalištu za zaštitu potrošača u Zagrebačkoj regiji potpisali su danas zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Sandra Švaljek i pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić.


Zaštita potrošača jedno je od najvažnijih područja i zajedničkih politika Europske unije, istaknula je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek dodavši kako je Sporazum primjer aktivnog uključenja Grada u provedbu politike zaštite potrošača te dobre suradnje Grada Zagreba i Ministarstva gospodarstva. Naglasivši kako će se Projekt provoditi na području Zagrebačke regije koju čine Zagreb i okolne županije s ukupno 1,8 milijuna stanovnika, zamjenica je rekla kako će na ovaj način velik broj hrvatskih građana dobiti kvalitetan savjet o zaštititi svojih potrošačkih prava.


Pomoćnik ministra Vedran Kružić naglasio je kako broj upita građana raste iz godine u godinu, dodavši da su se od 2005., kad je započelo svjetovanje, do danas, u Hrvatskoj napravili znatni pomaci na području zaštite potrošača, a samo je u ovoj godini zabilježeno 20.000 upita, najviše iz područja trgovine.


Program savjetovanja financira se godišnje s 1.300.000 kn, a Grad Zagreb se potpisivanjem ovog Sporazuma potvrdio kao Grad prijatelj potrošača te se obvezao osigurati iznos od 100.000 kn za troškove plaće zagrebačkog savjetnika potrošača. Kako je istaknula zamjenica Švaljek, novac će biti osiguran u proračunu Grada za sljedeću godinu.


Cilj programa je da poveća javnu građansku svijest o ostvarivanju i zaštiti prava potrošača te da potrošačima olakša snalaženje u mnoštvu složenih propisa i da im omogući učinkovitije ostvarivanje tih prava.
Zagrebačko savjetovalište se nalazi u Ulici Ljudevita Posavskog 48 i jedno je od četiriju u Hrvatskoj (Pula, Split, Osijek), a kako se čulo, početkom ove godine otvoren je jedinstveni telefonski broj za savjetovanje potrošača: 072 414 414.


Gradske vijesti - 2014.