clanak False

Epidemiološka slika Zagreba je stabilna

Nakon uznemirujućih napisa u medijima o najezdi glodavaca u Zagrebu, pročelnica GU za zdravstvo Mirna Šitum održala je konferenciju za novinare.
06.11.2014.


Epidemiološka slika Zagreba je stabilna i nema bojazni za zabrinutost stanovništva. Nadam se da će Državna komisija za javnu nabavu rješavanje po žalbi riješiti po prioritetu važnosti kako bismo mogli krenuti u redovan posao deratizacije na cijelom gradskom području – rekla je pročelnica Ureda za zdravstvo prof.dr.sc. Mirna Šitum na konferenciji za novinare koju je sazvala nakon uznemirujućih napisa u medijima o najezdi glodavaca u Zagrebu (audio zapis). 

O mjerama koje se provode i trenutnoj situaciji govorile su i voditeljica Sužbe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar doc. Vanja Tešić (audio zapis) i biologinja iz Odjela DDD mag. Ana Klobučar(audio zapis) koje su, među ostalim, naglasile da Grad Zagreb pruža nadstandard na tom području. 

Grad Zagreb putem Gradskog ureda za zdravstvo je sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti donio godišnji program mjera preventivne i obveze preventivne deratizacije, dizinfekcije i dezinsekcije na svom području. Grad osigurava i financira provedbu deratizacije u stambenim objektima i dvorištima, na javnoprometnim i javnim zelenim površinama (trgovima, parkovima i na obalama gradskih vodotoka), u objektima dječjih vrtića, osnovnih i srednih škola, učeničkih domova kojima je osnivač Grad, te u objektima gradskih tijela i upravnih tijela i mejsne samouprave. 

Preventivna i obvezna preventivna deratizacija na području Grada Zagreba provodi se u pet zona na cijelom području Grada Zagreba koje je teritorijalno podijeljeno na 17 gradskih četvrti. Deratizacija obuhvaća suzbijanje miševa i štakora.
Grad Zagreb je prema postojećim ugovorima proveo proljetnu akciju deratizacije (čije je izvršenje ugovora iznosi 2.946.244,74 kuna bez PDV-a).

Za narednu akciju obzirom na istek postojećih ugovora raspisan je otvoreni postupak javne nabave s namjerom sklapanja okvirnog sporazuma s 1 gospodarskim subjektom na dvije godine između ostalog za navedenih pet zona odnosno pet grupa čija je procijenjena vrijednost za dvije godine iznosi 12.000.000,00 kuna odnosno 6.000.000,000 godišnje (bez PDV-a) (koja uključuje dvije akcije stoga je procijenjena vrijednost za jednu akciju 3.000.000, 00 kuna-bez PDV-a).
Ured za javnu nabavu provodi postupak javne nabave. Prema dostupnim podacima provedeno je Javno nadmetanje izvršen je odabir najpovoljnijih ponuditelja za pet zona odnosno pet grupa ali je uložena žalba. Ured za javni nabavu poslao je požurnicu Državnoj komisiji upravo radi važnosti provođenja mjera za Grad Zagreb. 

Cjelokupna nabava za svih pet grupa mora započeti istovremeno, na dan, kako bi provedena mjera bila uspješna.

Prema raspoloživim podacima, prosječan tjedni broj poziva građana radi miševa i štakora na cjelokupnom području Zagreba tijekom 2013. iznosio je 34, a u 2014. ta brojka iznosi 35. U odnosu na ukupni broj od 121 165 objekata – adresa, iznosi 0,028%. Spomenutih 35 poziva, u 4% izvida nakon poziva građana utvrđeno je da nema tragova prisutnosti štetnih glodavaca, a 52% poziva bilo je radi miševa (a ne štakora). Tvrtke izvršitelji deratizacije zaprimaju prosječno 15 poziva građana tjedno koji se odnose na štakore, a što u odnosu na ukupni broj od 121.165 objekata iznosi 0,012%.


Gradske vijesti - 2014.