clanak False

Voda u jezerima Jarun i Bundek izvrsne kakvoće

Priopćenje iz Ureda za zdravstvo: Voda u jezerima Jarun i Bundek izvrsne kakvoće.
23.05.2014.

(Priopćenje iz Ureda za zdravstvo)

I.
U sklopu pripreme dokumentacije potrebne za donošenje Odluke o utvrđivanju lokacija za kupanje i trajanje kupališne sezone u 2014. koju donosi Skupština Grada Zagreba, 02. travnja 2014. uzeto je 19 uzoraka vode iz jezera Bundek i Jarun, koji su svi ocijenjeni kao izvrsni.
Osim toga, 21. svibnja 2014. sukladno Uredbi (neposredno prije početka kupališne sezone), uzeto je 19 uzoraka koji su također svi izvrsne kakvoće.

Dana 22. svibnja 2014. obavljeno je izvanredno uzorkovanje vode za kupanje samo na onim točkama koje su 2013. u kolovozu i rujnu bile nezadovoljavajuće. Rezultati posljednjeg uzorkovanja biti će poznati sutra (24. svibnja 2014.).

Gradski ured za zdravstvo, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, redovito prati kakvoću voda na kupalištima Jarun i Bundek, obavještava građane i sva nadležna tijela o rezultatima ispitivanja, kako bi se u slučaju potrebe pravovremeno poduzele sve propisane mjere.

Ulaskom Republike Hrvatske u EU, dostava izvještaja o kakvoći vode za kupanje Evropskoj komisiji postala je obvezna. Od ove godine rezultati ispitivanja i ocjene kakvoće vode biti će dostupne javnosti na stranicama Hrvatskih voda.


II.

Napominjemo također da se u kupališnoj sezoni koja je trajala od 01.lipnja do 15. rujna 2013. provodilo ispitivanje kakvoće vode za kupanje, sukladno Uredbi o kakvoći voda za kupanje (Narodne novine 51/10). Ispitivanje je provodio Gradski ured za zdravstvo putem ovlaštenog laboratorija Zavoda za javno zdravstvo Dr.Andrija Štampar. 

Uzorci vode uzimaju se svakih 15 dana tijekom kupališne sezone.
Rezultati analiza o kakvoći vode bili su istaknuti na obavjesnim pločama na plažama, dostavljani Hrvatskim vodama i sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja, na način kako to Uredba propisuje.
U kupališnoj sezoni 2013. uzeto je ukupno 144 uzorka na jezeru Jarun i 27 uzoraka na jezeru Bundek, koji su svi bili ocjenjeni kao izvrsni ili dobri. Jedine nezadovoljavajuće ocjene donesene su za 11 uzoraka uzetih na kupalištu Jarun 29.08.2013. i 13.09. 2013. radi povećanog broja bakterija koje se ispituju (crijevni enterokok i Escherichia coli). 

Loši rezultati bili su posljedica kratkotrajnog onečišćenja radi velikih količina kiše i vjetra kojima je bio obilježen navedeni vremenski period što je rezultiralo dizanjem mulja s dna jezera. Obzirom da je kupališna sezona trajala do 15. rujna 2013., te da su bili izrazito loši vremenski uvjeti, nije bilo potrebe uzimanja uzoraka vode, jer i gore navedena Uredba ne predviđa uzorkovanje za vrijeme tako loših vremenskih uvjeta.
Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja obavila je očevid temeljem zaprimljenih rezultata analize iz kolovoza i rujna 2013.
Novom Uredbom o kakvoći voda za kupanje (Narodne novine 51/2014.), koja je usklađena s direktivama EU, određeno je da se uzorci uzeti tijekom kratkotrajnog onečišćenja vode za kupanje tijekom sezone kupanja mogu zanemariti prilikom donošenja godišnje ocjene plaža na kupalištu.
Prema podacima Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar u ljetnom razdoblju 2013. (kolovoz i rujan), epidemiološka situacija u Gradu Zagrebu bila je mirna, bez povećanog broja bilo koje zarazne bolesti, uobičajna za taj period.


Gradske vijesti - 2014.