clanak False

Virtualno otvorenje izložbe Arhitektura zagrebačkih četvrti - Trnje

12.05.2020.
Galerija Modulor Centar za kulturu Trešnjevka otvorila je u utorak, 12. svibnja 2020. u 10 sati na internetskoj stranici i Facebook-u Centra za kulturu Trešnjevka virtualnu izložbu pod nazivom "Arhitektura zagrebačkih četvrti - Trnje".

Nakon što su zadnjih par godina fotografijom i kritičkim tekstom obradili nekoliko zagrebačkih kvartova (počevši od Trešnjevke, preko Stenjevca, Črnomerca, Maksimira, Donjeg grada, Podsljemenske zone) dvojac Bešlić (arhitekt) i Šimunić (kipar) daju nam na uvid tridesetak izabranih objekata s Trnja.

Različitost je ove izložbe u odnosu na protekle u tome što se seli u virtualni svijet pa je možete pogledati iz udobnosti svojega dnevnog boravka.
 Virtualnu izložbu možete razgledati ovdje.

Iako leži u srcu Zagreba, gradska četvrt Trnje nedovršena je i fragmentarna, a grad još uvijek nije u potpunosti načistu što bi s tim prostorom. Odluka donesena neposredno nakon Drugoga svjetskog rata da se prostor omeđen željezničkom prugom na sjeveru i zapadu, rijekom Savom na jugu i širokim prometnim koridorima na istoku – preskoči, a njegovo uređenje ostavi za kasnija, u financijskom smislu povoljnija vremena, usmjerava još uvijek izgled i razvoj Trnja.

Iz teksta kataloga, Toni Bešlić.

Aktualno