clanak False

Venecijanski bijenale arhitekture

Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin prisustvovala je u venecijanskim Arsenalima otvorenju Hrvatskog paviljona na Biennaleu arhitekture.
06.06.2014.


Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin prisustvovala je danas u venecijanskim Arsenalima otvorenju Hrvatskog paviljona na Biennaleu arhitekture – Fitting Abstraction u Veneciji. 

Međunarodna smotra arhitektonskih izložbi održava se od 7. lipnja do 23. studenog, čija je ovogodišnja tema Apsorpcija modernosti 1914. – 2014. Izbornica hrvatskog nastupa je prof. dr. sc. Karin Šerman, a umjetnički direktor Smotre je nizozemski arhitekt Rem Koolhaas.

Čestitavši izbornici Šerman, kao i voditeljici projekta Sanji Cvjetko Jerković, te istraživačkome timu i svima koji su sudjelovali i pridonijeli ostvarivanju ovog intrigantnog i poučnog izložbenog projekta kojim se Hrvatska predstavlja na 14. Venecijanskom biennalu arhitekture, zamjenica Kusin je dodala: Smatram da ova izložba ima i izrazito edukacijski značaj ne samo u globalnim razmjerima, koji se na ovom Biennalu razmatraju, nego upravo i u regionalnom, Hrvatskom ili nacionalnom. Stoga je odlična ideja priređivača da ta izložba, osmišljena kao montažna prostorna instalacija, nakon šestomjesečne prezentacije u Veneciji, krene i na hrvatsku turneju. I tako svima pruži uvid u stogodišnji pregled hrvatske arhitekture koja je i na putu modernosti zadržala neke osobitosti što su proistekle iz podneblja na kojem je nastajala.

Dodala je također da će turneju organizirati zagrebački Muzej suvremene umjetnosti u kojem će ova prostorna instalacija hrvatske moderne arhitekture, gotovo 50 posto koje čini zagrebačka, naći svoj trajni smještaj.


Gradske vijesti - 2014.