clanak False

Svjetski dan zdravlja

U povodu Svjetskog dana zdravlja (7. travnja), u zgradi gradske uprave održana je konferencija za novinare na kojoj su najavljene javno zdravstvene aktivnosti.
03.04.2014.

U povodu Svjetskog dana zdravlja (7. travnja), u zgradi Gradske uprave održana je konferencija za novinare na kojoj su najavljene javnozdravstvene aktivnosti, što će se pod motom Mala bića (mali ubodi) – velika prijetnja, održavati u tjednu zdravlja od 5. do 12 travnja.


Drago mi je da danas, četiri dana uoči Svjetskog dana zdravlja, možemo najaviti proslavu 65. obljetnice našega Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrije Štampara, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Citirat ću Štamparovu definiciju zdravlja jer je danas, i više negoli ikada prije aktualna, a glasi: Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a smatram da su te sastavnice preduvjet potpunog zdravlja čovjeka, naglasio je gradonačelnik.


Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja su bolesti koje prenose vektori istaknula je voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH prof. dr. sc. Antoinette Kaić-Rak. Javnozdravstvena organizacija procjenjuje da oko 17 posto globalnog opterećenja zaraznim bolestima su bolesti koje prenose vektori. U prosjeku, oko 77 tisuća Europljana godišnje oboli od tih bolesti. Vektori su komarci, muhe, krpelji, slatkovodni puževi, a svi oni mogu prenijeti zarazne bolesti.

 

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, bolesti koje prenose vektori su virusne, bakterijske i parazitske, a javljaju se u više od stotinjak država u svijetu i ugrožavaju zdravlje od oko 50 posto ukupne populacije stanovništva te upravo zbog toga smatramo da se radi o javnozdravstvenome problemu, nadodala je profesorica. Najčešće bolesti koje prenose vektori su: malarija, groznica denga, groznica chikungunya, žuta groznica, virusna bolest zapadnog Nila, lišmanijaza i limfatična filarijaza. Prije putovanja na odredišta u kojima se pojavljuju takve bolesti, bilo bi dobro cijepiti se, odnosno posavjetovati se s liječnikom nekoliko tjedana prije putovanja.


U ponedjeljak, na Svjetski dan zdravlja, obilježit ćemo 65. godišnjicu djelovanja Zavoda za javno zdravstvo. Osim kratkog osvrta na prošlost te informiranja o budućim planovima, otvorit ćemo Centar za preventivnu medicinu, rekao je ravnatelj Zavoda dr. Andrije Štampara, dr. Zvonimir Šostar.


Nažalost, otkriven je još jedan izrazito agresivni komarac, japanski, što je u Hrvatsku uvezen zajedno s autogumama s Dalekoga istoka, a još je agresivniji od tigrastog komarca koji se u Hrvatskoj pojavio 2004. U sklopu Tjedna zdravlja održat će se niz tribina u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo, a našim ćemo građanima omogućiti obavljanje nekih zdravstvenih usluga, od provjere tlaka, pregleda oštrine vida, provjere šećera i krvnog tlaka i nekih drugih kojima želimo propagirati zdrave stilove života. U četvrtak ćemo predstaviti novu web, mobilnu aplikacija alero alerg, s pomoću koje će sugrađani u svakom trenutku moći dobiti informaciju o trenutačnome stanju alergena u Zagrebu. Na ovome novom projektu smo surađivali s Polikinikom za bolesti dišnih sustava, dječjom bolnicom Srebrenjak te pulmolozima iz bolnice Sv. Duh.


Kako se čulo, Grad Zagreb i ove godine bira Šampiona zdravlja, osobu koja svojim djelovanjem podiže svijest ljudi iz svoje okoline o problema što utječu na zdravlje. Prijave se primaju do ponedjeljka 7. travnja, a proglašenje je u petak 11. travnja. 


 

 Tjedan zdravlja - 5. do 12. travnja


Gradske vijesti - 2014.