clanak False

Svjetski dan darivanja humanog mlijeka

21.05.2022.
Svjetski dan darivanja humanog mlijeka obilježava se diljem svijeta 19. svibnja. Ove godine Svjetski dan darivanja humanog mlijeka na prigodan način se obilježio 21. svibnja na Trgu Petra Preradovića u organizaciji Banke humanog mlijeka Hrvatske banke tkiva i stanica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Gradskog  ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Koordinacijskog odbora Grada Zagreba za „Grad Zagreb – prijatelj dojenja“.

Prigodi obilježavanja su se pridružili i učenici srednje škole za medicinske sestre Vinogradska, patronažne sestre i IBCLC savjetnice za dojenje te darivateljice humanog mlijeka.

Tom prigodom se šira javnost upoznala s važnošću darivanja humanog mlijeka. Kako je navela Predsjednica Koordinacijskog odbora Grada Zagreba za „Grad Zagreb – prijatelj dojenja“, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, sastav mlijeka je jedinstven i neponovljiv te se ne može postići nikakvim tehničkim postupcima stoga je majčino mlijeko ključno za preživljavanje i zdravlje novorođenčeta jer ima jedinstvena imunosna i nutritivna svojstva.
 
"U slučajevima u kojima nije dostupno mlijeko djetetove majke, za ugroženu novorođenčad treba osigurati mlijeko druge žene. Shodno tome, otvaranje Banke humanog mlijeka je velik korak u osiguravanju najvišeg standarda njege i brige za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake u Hrvatskoj. Prva Banka humanog mlijeka, a čije otvorenje je podržao Grad Zagreb, smještena je u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, Petrova 13. Od osnivanja Banke u studenome 2019. ukupno je prikupljeno više od 1700 L humanog mlijeka, kojim je na odjelima intenzivnog liječenja novorođenčadi i drugim odjelima pedijatrije hranjeno više od 700 djece!" - istaknula je dr. sc. Mirela Šentija Knežević.
 
Rad Banke ne bi bio moguć bez velikodušnosti majki darivateljica stoga je Predsjednica Koordinacijskog odbora Grada Zagreba za „Grad Zagreb – prijatelj dojenja“ pozvala majke koje imaju više mlijeka nego što njihovo dijete treba, da daruju svoje mlijeko jer je mlijeko darivateljica nezamjenjivo u liječenju prerano rođene djece.

Obilježavanje Svjetskog dana darivanja humanog mlijeka u skladu je s gradskim programom promicanja i unapređenja dojenja, s obzirom na to da je sukladno Programu promicanja i unapređenja dojenja u zajednici za razdoblje 2022. – 2024. usvojeno kako je potrebno kontinuirano vršiti aktivnosti koje za cilj imaju promicanje darivanja humanog mlijeka.

Letak o darivanju humanog mlijeka
Letak o primateljima humanog mlijeka
Letak o Banci humanog mlijeka


Grad Zagreb - prijatelj dojenja