clanak False

Predstavljene aktivnosti u sklopu programa "Grad Zagreb - prijatelj dojenja"

14.06.2018.
U gradu Zagrebu dojenje je zakon!

Predstavljanje novih aktivnosti u sklopu Programa „Grad Zagreb – prijatelj dojenja“
 
Zagreb, 14. lipnja 2018. – Danas su u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo predstavljene nove aktivnosti u sklopu programa „Grad Zagreb – prijatelj dojenja“. Riječ je o trima novopostavljenim klupama za dojenje i prematanje djece u Parku Stara Trešnjevka, na Terminalu Črnomerec te dječjem igralištu u Ulici Tina Ujevića na Knežiji.
 
Grad Zagreb pokrenuo je Program 2015. godine zbog promicanja i unaprjeđenja dojenja u zajednici s ciljem približavanja svih pozitivnih aspekata dojenja i upućivanja na zdravlje djeteta i majke. U okviru Programa realiziran je niz aktivnosti, a povećao se i broj dostupnih savjetovališta za majke i djecu na području Grada Zagreba, sada ih je ukupno pet. „Cilj savjetovališta je poticanje rasta i razvoja zdravog djeteta, savjetovanje o njezi dojenčadi i male djece, dojenju i zdravoj prehrani te savjetovanje o razvoju motorike. Zahvaljujući ovom Programu, naše Zagrepčanke i Zagrepčani mogu sa svojom djecom doći u savjetovališta bez uputnice te potražiti pomoć od stručnjaka. Također, u planu nam je u svim gradskim četvrtima postaviti klupe za prematanje i dojenje jer Grad Zagreb je `Grad – prijatelj dojenja`, naglasio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.
 
Grad Zagreb svojim je građanima omogućio i iznadstandardnu primarnu zdravstvenu zaštitu za djecu u sklopu gradskih četvrti gdje su u Domu zdravlja Zagreb – Centar i Domu zdravlja Zagreb – Zapad oformljena savjetovališta za „Baby handling“. „Mladi roditelji puni su pitanja, a često su i zbunjeni različitim informacijama koje primaju iz okoline. Potreba za otvaranjem savjetovališta gdje će roditelji moći na jednome mjestu dobiti odgovore na pitanja kako pravilno držati bebu i kako razvijati djetetovu motoriku pokazala se kao dobar primjer unaprjeđenja dostupnosti zdravstvenih usluga na razini lokalne zajednice. Pedijatri i patronažne sestre te fizioterapeut u sklopu savjetovališta našim građanima pomažu u svakodnevnim izazovima“, istaknula je Mirela Šentija-Knežević, prof. log., univ. spec., admin. urb., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.
 
O važnosti dojenja i njegovu pozitivnom utjecaju na razvoj djeteta govorila je prim. mr. sc. Giovana Armano, dr. med., spec. pedijatar: „Majčino mlijeko najzdravija je hrana za svaku bebu. Bilo bi idealno za dijete da ga majka isključivo doji do šestog mjeseca života, a što dulje bude na prsima, to bolje. Dojenje, osim što je važan oblik prehrane, u sebi sadržava sve što je bebi potrebno, uz to treba naglasiti da nijedna formula ne može u potpunosti imitirati majčino mlijeko. Ono je specifično i zbog toga jer sadrži imunoglobuline (živu tvar), uvijek je svježe i spremno za upotrebu. Dojenje nije samo hranjenje, ono doprinosi povezanosti s majkom, osjećaju koža na kožu, a toplina i miris majčinog tijela bebi daju sigurnost i utjehu.“
 
Podršku svima majkama u dojenju dala je i Mirna Medaković Stepinac koja je svojim primjerom i sama pokazala kako je sve moguće: „Mama sam blizanaca i s velikom srećom mogu reći kako sam svoje dvoje djece dojila godinu dana. U početku mi nije bilo jednostavno, no nisam željela odustati i uspjela sam. Moram priznati kako mi je puno pomoglo što sam otišla u gradsko savjetovalište, gdje sam dobila odgovore na mnoga pitanja, pomogli su mi da uspijem i onda kada mi je bilo najteže. Na kraju sam uživala u tom predivnom činu koji ujedno ima ulogu hranjenja, ali i maženja s djetetom. Svim mamama bih preporučila da posjete najbliže savjetovalište, sigurna sam da će im pomoći u dojenju. Također, voljela bih pozdraviti i postavljanje klupica za dojenje i prematanje u parkovima jer je riječ o zaista korisnoj stvari koja nama mamama uvelike olakšava dojenje na javnim mjestima.
 
Dr. sc. Jelena Pavić-Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba zaključila je kako će Grad Zagreb i dalje ulagati u Program: „Želimo našim Zagrepčankama omogućiti da nesmetano, u bilo kojem trenutku, mogu nahraniti svoje dijete. Stručnjaci su već nebrojeno puta istaknuli kako je dojenje dobro za dijete i majku, a mi ćemo se u Gradu Zagrebu pobrinuti da olakšamo majkama dojenje na javnim mjestima i nastavit ćemo ulagati u održivost starih te provedbu novih mjera u okviru programa Zagreb – prijatelj dojenja`. Program obuhvaća i osiguranje sredstava u proračunu Grada Zagreba za održavanje trudničkih tečajeva na 12 lokacija u Gradu Zagrebu.“
 
Adrese postavljenih klupa za dojenje i prematanje:
 1. Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11
 2. Ulica Lavoslava Švarca, neposredno pored dječjeg igrališta
 3. Park Stara Trešnjevka 1 (u samom dječjem parku)
 4. Terminal Črnomerec u dječjem parku
 5. Dječje igralište u Ulici Tina Ujevića između broja 11 i 13 na Knežiji
 
 
Adrese postavljenih stolića za prematanje:
 1. Odjel za središnje evidencije i registar birača, Ilica 25
 2. Područje gradske četvrti Peščenica, Žitnjak, Zapoljska 1
 3. Područje gradske četvrti Črnomerec, Trg Francuske Republike 15
 4. Područje gradske četvrti Susedgrad, Sigetje 2
 5. Područje gradske četvrti Medveščak, Medveščak 15, II. kat
 6. Područje gradske četvrti Maksimir, Petrova 116 
 7. Područni ured Novi Zagreb, Av. Dubrovnik 12
 8. Odjel za socijalnu skrb, Nova cesta
 9. Odjel za populacijsku politiku, Vodnikova 14
 10. Gradska uprava Grada Zagreba, Trg S. Radića 1
 11. Gradska ljekarna Zagreb, Trg bana Josipa Jelačića
 
Adrese „Savjetovališta za djecu – prijatelj dojenja“:
 1. Dom zdravlja Zagreb – Istok, Grižanska 4
 2. Dom zdravlja Zagreb – Istok, Ninska 16
 3. Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11
 4. Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Vrabečak 4
 5. Dom zdravlja Zagreb – Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22
 
Kontakti u savjetovalištima:

Grad Zagreb - prijatelj dojenja