clanak False

Sve je spremno za prvu izvedbu komedije Treba se znati ponašati

17.06.2021.
U Kazalištu Komedija sve je spremno za prvu izvedbu komedije Alana Ayckbournea Treba se znati ponašati, prema prijevodu Tomislava Radića, u režiji Tomislava Pavkovića. Prvi izlazak pred publiku bit će u subotu, 19. lipnja 2021. u 19:30 sati.
 
Iza ansambla predstave koji čine Vanja Ćirić, Dajana Čuljak, Ana Magud, Ivan Glowatzky, Goran Malus i Ivan Magud dva su mjeseca intenzivnih proba te svi željno iščekuju reakcije publike. Autorski tim uz redatelja čine scenografkinja Irena Kraljić i kostimografkinja Eva Karakaš Bedrina.
 
Sir Alan Ayckbourn (rođen 1939.) jedan je od najizvođenijih i najuspješnijih britanskih komediografa koji je do sada napisao više od osamdeset komedija i gotovo sve su punile dvorane i uveseljavale publiku desetljećima. Nagrađivan, hvaljen od kritike i publike, Ayckbourn je postao sinonim za engleski humor, za britku duhovitu komediju karaktera i situacije.
Kazalište Komedija uskoro donosi jedan od njegovih najboljih komada – prvi dio trilogije Normanovska osvajanja – pod naslovom Treba se znati ponašati, u prijevodu našeg vrsnog redatelja i pedagoga pokojnog Tomislava Radića. Ovaj brzi i veseli komad prava je studija zanimljivih osobnosti dovedenih u neobičnu, a opet sasvim moguću situaciju. Radnja prati tri para tijekom jednog ljetnog vikenda kada su se njihovi rodbinski, prijateljski i ljubavni odnosi bespovratno zamrsili.
 
Poseban je užitak gledati šašavog, nekonvencionalnog Normana koji je toliko vješt u svim zapletima - da mu zaista ništa ne polazi za rukom. Table Manners, kako glasi originalni naslov ove poznate komedije, u svojoj aluziji na pristojno ponašanje za stolom parodira razne ljudske slabosti; ali kako ostati pristojan i društveno adekvatan kad je život tako pun izazova!
Ovaj izvrsni engleski autor već se i prije dokazao na daskama kazališta Komedija (Od kreveta do kreveta, Kako voli druga strana, Kako se uzme, Što sve činimo zbog ljubavi), a njegove komedije bile su sjajno prihvaćene u Zagrebu kad god bi se pojavio na repertoaru.
 
Ayckbourn je uvijek znao nasmijati publiku prikazujući svoje likove dopadljivo, iskreno i bez cenzure, a zapleti u koje ih stavlja toliko su smiješni da se čine nemogućim, sve dok se ne prisjetimo koliko nas puta život iznenadi. Stoga su njegove komedije uvijek poslastica za publiku, a u svojoj strukturi oslonjene su na glumačke bravure i vještinu.Vjerujemo da će i ova komedija, čija nas svečana premijera očekuje u rujnu, s jednakom uspjehom zaživjeti na Komedijinoj pozornici.
 
Ostale izvedbe u lipnju su 23., 24., 29. i 30 lipnja. Ulaznice su u prodaji na blagajnama Kazališta Komedija i u sustavu ulaznice.hr.

Aktualno