clanak False

Retrospektiva Sergeja Paradžanova u kinu Tuškanac

20.03.2019.
Od petka, 22. ožujka do nedjelje, 24. ožujka kino Tuškanac donosi retrospektivu od četiri čuvena filma Sergeja Paradžanova, osebujnog, originalnog i inovativnog filmskog vizionara kojega su tadašnje sovjetske vlasti više puta zatvarale, a filmove mu zabranjivali. Uoči projekcije njegova najpoznatija filma Boja nara (1969), uvodnu riječ održat će filmolog i komparatist, dr. sc. Tomislav Brlek.
 
Retrospektiva započinje Bojom nara (1969), stiliziranom biografijom armenskog trubadura Sayat-Nove. Film je zabranjen za prikazivanje zbog nerazumljivosti i formalizma, autor optužen za dekadentni esteticizam i armenski nacionalizam, a u inozemstvu je prikazan koncem 1970ih, kada dobiva unisonu aklamaciju svjetske filmske javnosti kao jedno od najoriginalnijih remek djela 20. stoljeća. Na tuškanačkom platnu prikazuje se integralna redateljeva verzija!
 
Subota donosi remek-djelo Sjene zaboravljenih predaka (1964), ljubavna priča smještena u karpatsko gorje koja je autoru priskrbila status jednog od najinovativnijih filmaša suvremenog filma, dok se u nastavku večeri prikazuje Legenda o Suramskoj tvrđavi (1984), nastala nakon petnaest godina prisilne profesionalne neaktivnosti, čija je radnja inspirirana narodnom legendom o mladiću koji mora biti živ zazidan u zidove tvrđave kako se oni ne bi urušili.
 
Retrospektiva završava u nedjelju projekcijom pustolovne romantične drame Ašik-Kerib (1988). Posrijedi je posljednji redateljev dovršeni film, adaptacija istoimene priče Mihaila Ljermontova posvećena preminulom Andreju Tarkovskom, i još jedan u nizu filmova prepunih divlje redateljeve mašte u kojem je maestralno ostvario jukstapoziciju, odnosno supostavljanje vizualnog i zvukovnog te se potvrdio kao jedan od najautentičnijih filmskih genija.
 
Petak, 22.03.
19:00   Uvod: dr. sc. Tomislav Brlek, filmolog
            Boja nara / Sayat Nova (1969), 79'
 
Subota, 23.03. 
19:00   Sjene zaboravljenih predaka / Tini zabutykh predkiv (1964), 97'
21:00   Legenda o Suramskoj tvrđavi / Ambavi Suramis tsikhitsa (1985), 88'
 
Nedjelja, 24.03.
19:00    Ašik Kerib / Ashug.Karibi (1988), 73'
 
Cijena ulaznice je 20 kuna, za članove 10 kuna.
 
Program kina Tuškanac realiziran je zahvaljujući potpori Gradskog ureda za kulturu i Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
kinotuskanac.hr

Aktualno