clanak False

Retrospektiva Andrzeja Zulawskog u kinu Tuškanac

03.03.2020.
Retrospektiva poljskog redatelja Andrzeja Żuławskog održat će se od četvrtka, 5. do subote, 7. ožujka u kinu Tuškanac . Bit će prikazano ukupno pet njegovih najznačajnijih ostvarenja, a uoči projekcije postapokaliptičnog, znanstvenofantastičnog remek-djela Na srebrnom globusu (1988), uvodnu riječ održat će filmolog, dr. sc. Tomislav Šakić. Posrijedi je film za koji je tadašnji poljski zamjenik ministra kulture naložio da sav materijal bude uništen, no spašen je zahvaljujući tome što su redateljevi suradnici uspjeli sakriti negativ.

U nastavku prikazuje se film Opsjednutost (1981), sa sjajnim Samom Neillom i izvrsnom Isabelle Adjani koja je nagrađena na festivalu u Cannesu, kao i prestižnom francuskom nagradom César, djelo koje obiluje ekstremnim scenama zbog kojih je u vrijeme premijere imalo problema s cenzurom. Iste večeri u kinu Tuškanac donose i impresivnu Trećinu noći (1971), Żuławskijev prvijenac za koji je dobio nacionalnu nagradu kao najbolji novi redatelj, te pohvale Andrzeja Wajde koji je ustvrdio kako je mladi filmaš ovim ostvarenjem poljsku kinematografiju oplemenio osebujnim filmskim izrazom.

U subotu slijedi povijesna drama Đavao (1972), koja je smjesta bila bunkerirana, odnosno zabranjena, jer je Żuławski u priči filma jasno asocirao na studentske nemire 1968, u tolikoj mjeri da je čitav dojmljivo režiran film s ´baroknim´ prikazima ljudske patnje i okrutnosti u suštini posve jasna metafora šezdesetosmaških zbivanja. Konačno, program završava dramom Važno je voljeti (1975), s Romy Schneider i Fabiom Testijem u glavnim ulogama, koja je Żuławskog prometnula u veliku europsku redateljsku nadu.
 
Više informacija o programu i rasporedu na:
http://kinotuskanac.hr/cycle/portreti-andrzej-zulawski
https://web.facebook.com/events/515402949160927/

Aktualno