clanak False

Program “Predmeti pričaju“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

17.10.2019.
Drugo interaktivno vodstvo u serijalu programa “Predmeti pričaju“ održat će se u subotu, 19. listopada 2019. u 10 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Cilj ovog programa je u rad Muzeja aktivno uključiti sve one koji su vlastitim iskustvom vezani uz muzejske predmete iz zbirki TMNT-a, od osoba koje su radile na proizvodnji tih predmeta, stručnjaka koji su sudjelovali u formiranju zbirki, pojedinaca koji su donirali ili ponudili na otkup pojedini predmet/e koji su sad u muzejskim zbirkama, do onih koji su od djetinjstva zaljubljenici u postav TMNT-a.  Ukratko, svi oni koji imaju priču o izloženom predmetu/ima, te su je voljni podijeliti,  sudjelovanjem u vodstvima Predmeti pričaju, aktivno će se angažirati u radu Muzeja, pridonijeti njegovoj vidljivosti u javnosti, privlačenju nove publike, te možda najvažnije – edukativnoj ulozi djelovanja Muzeja. Vodstva će biti audio-vizualno zabilježena, čime projekt pridonosi stvaranju audio-vizualnog arhiva svjedočanstava / kazivanja o tehničkoj kulturnoj baštini.

Tijekom drugog vodstva u subotu, 19. listopada 2019. prikazat će se muzejski predmeti– mehanički računski strojevi Calcorex, proizvodi Tvornice računskih strojeva Zagreb. Posjetitelji će saznati o povijesnom razvoju tih strojeva te načinu obavljanja četiriju računskih operacija na njima. Voditelj drugog interaktivnog vodstva je dr.sc. Boris Halasz, umirovljeni redoviti profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, također i sam kolekcionar starih računskih pomagala. Nakon izložbe starih računskih pomagala »Koji je tvoj [z]broj?« godine 2017. u velikoj dvorani Muzeja koja je, uz predmete iz dviju privatnih zbirki, prof. dr.sc. Borisa Halasza i prof. dr.sc. Božidara Kanajeta, obuhvatila velik broj predmeta iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla, donacijom znatnog broja predmeta priključio se Muzeju u nastojanju proširenja i reorganizacije muzejskog fundusa starih računskih pomagala s posebnim naglaskom na proizvodnji na teritoriju Hrvatske.

Vodstvu se može prisustvovati uz kupljenu ulaznicu za stalni postav muzeja (20 kn; besplatan ulaz stalnom postavu imaju djeca do 7 godina starosti, osobe s invaliditetom, članovi ICOM-a i HMD-a, nezaposlene osobe).

Aktualno