clanak False

Premijera predstave "Elling" u Satiričkom kazalištu Kerempuh

04.12.2018.
Nova predstava Elling, britanskog dramskog pisca Simona Benta u režiji Hrvoja Korbara, premijerno će se izvesti u nedjelju, 16. prosinca 2018. u Satiričkom kazalištu Kerempuh.Dramaturgiju i prijevod potpisuje Dina Vukelić.

Elling Simona Benta dramska je adaptacija istoimenih poznatih romana, tetralogije norveškoga pisca Ingvara Ambjørnsena, prema čijim je djelima snimljen film 2001. godine, nominiran za Oscara za najbolji strani film. Ovu duhovitu, pomaknutu i toplu priča o tandemu društvenih autsajdera na scenu Kerempuha postavlja mladi i perspektivni redatelj Hrvoje Korbar, a ovim se potezom u Satiričkom kazalištu Kerempuh otvara prijeko potreban stvaralački prostor mladim, nadolazećim generacijama hrvatskih umjetnika.

Promatrajući vanjski svijet iz začudne perspektive hipersenzibilnog, anksioznog i pronicljivog Ellinga koji se uz podršku svog dobroćudnog  prijatelja Kjella nakon izlaska iz mentalne institucije pokušava suočiti s izazovima svakodnevice, gledatelje se podsjeća na sve marginalce, neprilagođene i drugačije – ne samo u naizgled idiličnoj skandinavskoj zemlji, nego i ovdje, sada, u nama samima. U novoj scenskoj prilagodbi poznatoga komada za Kerempuh, uz glumačke improvizacije, crnohumornu notu, diskretne elemente komedije zablude i gotovo apsurdnu pogubljenost dvojca na potezu od mentalne institucije do, uvjetno rečeno, „normalnoga života”, nastaje predstava o (ne)snalaženju pojedinca zasutog tragikom svakodnevice, ali i humana priča o prijateljstvu i nadilaženju barijera.

U predstavi igraju: Marko Makovičić (Elling), Filip Detelić (Kjell), Csilla Barath Bastaić (sestra Gunn, Johanne, Reidun), Luka Petrušić (Frank) i Velimir Čokljat (Alfons). Adaptaciju potpisu Hrvoje Korbar i Dina Vukelić, glazbu Stanislav Kovačić, kostimografiju Barbara Bourek, scenografiju Liberta Mišan, oblikovanje svjetla Ivan Lušičić Liik, a asistentica redatelja je Nikolina Medak.

Aktualno