clanak False

Predstavnici Međimurske županije i Zrinske garde Čakovec kod gradonačelnika

Gradonačelnik Milan Bandić primio je u Gradskoj upravi međimurskog župana Matiju Posavca i predsjednika Zrinske garde Alojzija Sobočanca.

13.10.2014.

 

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, primio je u Gradskoj upravi predstavnike Međimurske županije i Zrinske garde Čakovec, predvođene županom Matijom Posavcem i predsjednikom Zrinske garde Alojzijom Sobočanecom.


Okrećemo novu stranicu u suradnji s Međimurskom županijom, rekao je gradonačelnik Bandić u izjavi nakon sastanka te naveo dogovorene točke suradnje: Na svim značajnijim eventima i svečanostima koja se održavaju u gradu, bit će uključena i Zrinska garda, uz bok zagrebačkoj Kravat-pukovniji i kulturno-umjetničkim društvima. Tom suradnjom, naglasio je gradonačelnik, obogatit će se kulturni identitet i povećati turistički značaj kako Zagreba tako i Čakovca te dodao da su tradicijska kultura i običaji od jednake važnosti za budućnost Hrvatske kao i nove tehnologije, pametni gradovi, socijalno gospodarstvo.


Nadalje, dogovoreno je postavljanje biste Nikoli Šubiću Zrinskom na odgovarajućem mjestu na Zrinjevcu te je rečeno kako se do konca godine očekuje i rješavanje problema prostora u Ilici koje koristi Zavičajno društvo Međimurje. Dug je niz godina dobrih vibracija između Zagreba i Međimurske županije, dodao je zagrebački gradonačelnik, zaključivši da od Međimurja, kao jedne od najrazvijenijih hrvatskih županija, i Grad Zagreb može nešto naučiti.


Uz zahvalu gradonačelniku na prijemu, župan Posavec naglasio je kako je potrebno još jače i čvršće povezivati Zagreb i Međimurje, dodavši kako Međimurci svoju najveću građevinsku investiciju ostvaruju upravo na području Zagreba. Prostora za suradnju uvijek ima, pa će tako Zagreb u partnerskom odnosu sa Županijom organizirati Martinje, koje je postalo svojevrstan brand Sjeverne Hrvatske, ali i raditi na jačanju branda Zrinske garde u smislu očuvanja povijesti i kulture hrvatskog naroda, rekao je.


Na kraju, župan je istaknuo kako je zagrebački gradonačelnik sa zadovoljstvom prihvatio da, na svečanosti koja će se održati 24. studenog, položi prisegu i postane počasni član Zrinske garde Čakovec.


Gradske vijesti - 2014.