clanak False

Predstavljena sezona 2019./2020. Satiričkog kazališta Kerempuh

11.09.2019.
Kazalište Kerempuh predstavilo je na konferenciji za medije održanoj u utorak, 11. rujna svoju novu sezonu 2019./2020. Na konferenciji su sudjelovali ravnatelj kazališta Roman Šušković – Stipanović, dramaturginja Dora Delbianco, redatelji Rene Medvešek, Boris Svrtan i Marina Pejnović te dramaturginja Dina Vukelić. Konferenciju je moderirala voditeljica marketinga, prodaje i odnosa s javnošću Stela Telebuh Stazić, koja se na samom početku osvrnula na izvrsne rezultate prethodne Kerempuhove sezone, u kojoj je ostvaren rekordan broj od gotovo 89 tisuća posjetitelja, izvedeno 266 predstava te čak 36 gostovanja, uz udio vlastitih prihoda u ukupnom proračunu Kerempuha od gotovo 34 posto.

Ravnatelj kazališta Roman Šušković – Stipanović istaknuo je kako u Kerempuhu vlada odlična atmosfera i entuzijazam zbog uzbudljive nadolazeće sezone u kojoj će režirati etablirana redateljska imena (Rene Medvešek, Vinko Brešan i Boris Svrtan), ali i mlada redateljica Marina Pejnović, u sklopu Kerempuhove inicijative angažmana i afirmacije mlađe generacije redatelja.Sezonu će i ove godine otvoriti rujanska revija Kerempuhovih uspješnica pod nazivom „Dani odškrinutih vrata“, kada se sve aktualne repertoarne predstave iz prethodnih godina mogu pogledati po jedinstvenoj cijeni od 45 kuna.

Redatelj Rene Medvešek, kojemu je ovo prva suradnja s Kerempuhom, predstavio je prvu ovogodišnju premijernu predstavu „Doma je najbolje (Lapin Lapin)“ poznate francuske redateljice, glumice i spisateljice Coline Serreau, za koju su probe već u tijeku.
Komad  "Doma je najbolje" u Zagrebu je već igran prije više od 20 godina, u režiji Janusza Kice, no kako autorica tekst neprekidno nadopisuje, posve je prilagođen okolnostima našega vremena i podneblja.Unutar bogatih slojeva ovoga teksta pronalazimo posvećenost socijalnoj tematici, britki crni humor, elemente bajke, fantastike, ironije i groteske. Tema ove predstave nevjerojatno je aktualna te s izrazitom preciznošću secira nesigurnost u kojoj trenutno živimo kako na privatnom tako i na društvenom planu. Glavnu ulogu igra Kerempuhova dramska prvakinja Nina Erak-Svrtan, njezina supruga gost iz ZKM-a Sreten Mokrović, a glume još Elizabeta Kukić, Josip Brakus, Damir Poljičak, Luka Petrušić, Mia Anočić-Valentić, Mirela Videk Hranjec, Matija Šakoronja i Karlo Mlinar.

Kao naslov koji je već izazvao val zainteresiranih reakcija na društvenim medijima Šušković-Stipanović najavio je predstavu "Bilježnica Robija K." po istoimenoj knjizi kolumna Viktora Ivančića, novinara i jednog od osnivača kultnoga tjednika Feral Tribune, čija premijera se očekuje u prosincu 2019. Predstavu će režirati mlada, perspektivna redateljica Marina Pejnović, u suradnji s dramaturginjom Dinom Vukelić. Usredotočivši se na mikrozajednicu obitelji Robija K. uz integrirane elemente stand up-a, satire i komedije, Pejnović će se svojom inscenacijom bogatoga Ivančićeva satiričkoga univerzuma dotaknuti gorućih društvenih i političkih pitanja dok će se kazališnom mediju – baš poput feljtona – omogućiti promptna reakcija na aktualna zbivanja.Robija K. će utjeloviti Josip Brakus, mamu Linda Begonja a tatu Filip Detelić. Sestru igra Ana Maras Harmander, a didu sa Šolte Željko Königsnecht.

Sljedeća premijerna predstava, najavljena za veljaču 2020., bit će višestruko nagrađivana crna komedija „Pukovnik ptica“ svjetski priznatoga bugarskog pisca Hriste Bojčeva, kojega je Kerempuhova publika već imala prilike upoznati kroz predstave „Bolnica na kraju grada“ i „‘Ko živ, ‘ko mrtav.Riječ je o tekstu koji je Bojčeva proslavio i lansirao njegovu dramatičarsku karijeru, a u kojemu se kritički bavi problemom odnosa Europe i Balkana, odnosno, balkanskim snovima o Europi i europskim mitovima o Balkanu, polazeći od okvira mentalne institucije. U njemu skupina pacijenata vođena samoprozvanim pukovnikom uspostavlja vojnu jedinicu tako si zadajući ne samo političke i društvene ciljeve nego i svrhu vlastitih života. Igraju ih Borko Perić, Goran Grgić, Nikša Butijer, Vedran Mlikota, Marko Makovičić, Vilim Matula i Linda Begonja. Predstavu režira Vinko Brešan, dugogodišnji suradnik kazališta Kerempuh, čije predstave uglavnom igraju još godinama nakon što budu postavljene.

Kao posljednja ovosezonska premijerna predstava najavljena je kazališna adaptacija popularne dramske serije Mladena Kerstnera "Gruntovčani", koju će adaptirati i režirati Boris Svrtan i Rajko Minković. Prema riječima Svrtana radi se o izvanrednoj studiji mentaliteta i karaktera, genijalnoj metafori o najpoštenijem čovjeku koji ispada najveća budala, danas možda aktualnijoj nego ikada. Gruntovčani se svojim humorom dotiču egzistencijalnih problema i ljudskih vrlina i mana oživljavajući pritom svoje likove prepoznatljivim melodioznim kajkavskim dijalektom. Transpozicijom na satiričku scenu društveni problemi i vječna pitanja egzistencije uspostavit će još čvršću vezu s današnjicom te nas usto podsjetiti na kultni status i vrijednost ovoga televizijskoga remek-djela. Dudeka će igrati Matija Šakoronja a Regicu Mirela Videk Hranjec. U velikoj ansambl predstavi igraju još Hrvoje Kečkeš, Ana Maras Harmander, Boris Svrtan, Anita Matić Delić, Nina Erak – Svrtan, Filip Detelić, Ines Bojanić, Ornela Vištica, Ozren Opačić, Luka Petrušić, Velimir Čokljat i Karlo Mlinar.

Kerempuhovu sezonu 2019./2020. tradicionalno će zatvoriti 44. Dani satire Fadila Hadžića, koji će ove godine započeti jednom od premijernih predstava Kerempuha, van konkurencije. Zatvorit će ih  „Realisti“ Jure Karasa u produkciji SNG Nova Gorica, koja je na prošlogodišnjim Danima satire proglašena najboljom predstavom.

Aktualno