clanak False

Predstavljen program Zagrebačkog kulturnog ljeta - ZgKUL

06.06.2018.
Program manifestacije Zagrebačko kulturno ljeto – Zg KUL predstavljen je u srijedu, 6. lipnja na konferenciji za medije održanoj u Umjetničkom paviljonu. U ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, okupljene umjetnike i ravnatelje ustanova u kulturi, a koji programima sudjeluju u ovoj manifestaciji, pozdravila je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. „ Ovaj program dokaz je kako je Zagreb tijekom ljeta sve samo ne dosadan grad“, istaknula je Jelena Pavičić Vukičević.
 
Iskazala je i zadovoljstvo što svake godine ova  manifestacija učini novi programski iskorak, a sve zahvaljujući tomu što je Zagreb otvoren za sve nove umjetničke ideje i sadržaje. „ Sve što smo mi morali učiniti jest otvoriti taj veliki kišobran zvan ZgKUL“, rekla je zamjenica gradonačelnika.
 
Zagrebačko kulturno ljeto ponudit će niz nezaboravnih kulturnih programa - od Trga kralja Tomislava do Bundeka i od Gornjega grada do Novoga Zagreba.  
Zagreb će tako tijekom ljeta ponovno "zauzeti" brojni umjetnici - njih više od dvije tisuće iz Zagreba, Hrvatske, ali i s mnogih strana svijeta. Glazba, film, kazalište, izložbe, baština i još puno najraznolikijih kulturnih sadržaja očekuje sve posjetitelje ovogodišnjeg ZgKUL-a s ciljem da se grad Zagreb čvrsto pozicionira na karti europskih kulturnih metropola i ljetnih destinacija.
 
Otvaranje ove manifestacije bit će u srijedu, 20. lipnja na Trgu kralja Tomislava, a program otvara koncert „ Glazba i grad“ koji je realiziran u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom. O programu kojim se ujedno obilježava Svjetski dan glazbe na konferenciji je govorila Ivana Kocelj, rukovoditeljica Radne jedinice Glazba Hrvatske readiotelevizije.
 
„Ovim koncertom pridružujemo se inicijativi pokrenutoj još 1981. pri francuskom ministarstvu kulture, čiji je moto - učiniti glazbu dostupnu svima i svugdje, potaknuti amaterske i profesionalne glazbenike na muziciranje izvan strogih okvira koncertnih dvorana, na otvorenim prostorima te doprijeti do što šire publike“, rekla je Kocelj.
 
Treću godinu zaredom uživat ćemo, među ostalim, "u glazbi na travi", festivalu Zagreb Classic i najvećim zvijezdama klasične glazbe od Juliana Rachlina do Joséa Cure. Festival orkestara na Tomislavovu trgu predstavio je na konferenciji za medije ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.  „ Zagrebačka filharmonija začetnik je ideje o festivalu na otvorenom po uzoru na slične festivale koji postoje u europskim metropolama. Ponosni smo što ove godine svečanim koncertom u povodu Dana državnosti sudjelujemo upravo s programom hrvatskih budnica, kao što je Jelačić marš“, rekao je Boch.
 
U sklopu Zagrebačkog kulturnog ljeta posjetitelji će moći uživati i u posebnom ambijentu kina pod vedrim nebom i brojnim filmskim projekcijama Ljetne pozornice Tuškanac, u jedinstvenom spoju glazbe, filma i književnosti Ljeta na krovu MSU i bogatome glazbenom programu Večeri na Griču u Atriju Klovićevih dvora. Gornji grad opet ugošćuje program Scene Amadeo te  festival Orgulje Zagrebačke katedrale na Kaptolu, a tradicionalno se održava i program u  Atriju MUO-a s Teatrom Exit, na Krležinom gvozdu i drugim lokacijama u sklopu Festivala Miroslav Krleža, kao i s Histrionima na Opatovini.
 
I ove godine svi su pozvani na koncerte na Ljetnoj pozornici Bundek, Festival vatrometa na Bundeku te naravno i  na INmusic Festival na Jarunu. Tu su i velike izložbe "Šezdesete" u MUO-u te  "Katarina Velika" u Klovićevim dvorima.

Više informacija o programu ovdje.

Aktualno