clanak False

Predstavljen priručnik Terapijsko hranjenje

U centru za rehabilitaciju „Mali dom-Zagreb“, predstavljen je priručnik „Terapijsko hranjenje“ autora Draženka Blažina.
26.03.2014.


U centru za rehabilitaciju „Mali dom-Zagreb“, predstavljen je priručnik „Terapijsko hranjenje“. Predstavljanju su prisustvovali Darija Udovičić Mahmuljin, ravnateljica dnevnog centra Mali dom –Zagreb, Marinka Bakula-Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom,Dubravko Jurišić, autor priručnika „Terapijsko hranjenje“, Draženka Blažin, logoped i Vlatka Mejaški Bošnjak.

- Priručnik je namijenjen roditeljima i svim institucijama koje u svojoj skrbi imaju djecu s poteškoćama u razvoju. Terapijsko hranjenje je komplicirana aktivnost kod djece sa poteškoćama u razvoju, zato smo i napravili ovakav priručnik da bi roditeljima mogli olakšati hranjenje njihove djece- rekla je Darija Udovičić Mahmuljin.

Svi korisnici, uslijed različitih razvojnih poteškoća, imaju određeni stupanj poremećaja u hranjenju (disfagija). Zbog važnosti takvog pristupa hranjenju, kao sveobuhvatnoj aktivnosti koja ima vrlo važnu ulogu i u obiteljskom životu, djelatnici Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži „Mali dom –Zagreb“ Dubravko Jurišić i Diana Korunić izradili su priručnik za roditelje i stručnjake.

- Željela bi istaknuti da Mali dom u pet godina svog postojanja ima jako dobru suradnju, sa gradom Zagrebom, njegovi stručni suradnici na čelu sa ravnateljicom rade jako dobar posao. Mali dom je mjesto u kojem svi roditelji sa djecom koja imaju neku poteškoću u razvoju mogu dobiti pravodobnu informaciju. Naš ured će se potruditi da priručnik dođe u ruke svakog roditelja koji ima dijete sa poteškoćama u razvoju. – rekla je Marinka Bakula-Anđelić.

Namjera priručnika je na jednom mjestu prikazati normalan razvoj hranjenja, odstupanja od tog razvoja, što je terapijsko hranjenje i kako ga provoditi te korisne ideje za poticanje i unaprijeđenje oralno motoričke pokretljivosti i senzibilizacije tog područja kao izuzetno važnog u procesu hranjenja.

 

IZVOR: www.zna.hr


Gradske vijesti - 2014.