clanak False

Predstavljanje monografije “Mario Beusan: Arhitektura izložbe“ u Arheološkom muzeju

22.01.2019.
Predstavljanje monografije „Mario Beusan: Arhitektura izložbe“ u izdanju ULUPUH-a  održat će se u četvrtak, 24. siječnja 2019. u 12 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu. O knjizi će govoriti autorice tekstova u knjizi, dr.sc. Snješka Knežević i dr.sc Željka Čorak, dizajnerica i grafička urednica knjige Sanja Bachrach-Krištofić te Mario Beusan.

Monografijom je obrađen životni opus Maria Beusana na polju arhitekture i oblikovanja izložbenih postava. Mario Beusan (1944., Zagreb) među najuglednijim je zagrebačkim arhitektima koji su se posvetili interijeru i oblikovanju izložbenih projekata. Njegov iznimno bogati opus uglavnom je realiziran u Zagrebu i Hrvatskoj. Knjiga počinje uvodnim poglavljem o arhitekturi izložbe s predstavljanjem djelovanja Marija Beusana na području arhitekture izložbenog prostora, njegovih autorskih koncepcija i projekata u cjelini kako bi se ukazalo na poseban autorov pristup.

Zatim su u poglavljima predstavljeni projekti izložbenih i muzejskih postava do 2007. godine, izložbe i muzejski postavi od retrospektive 2008. do 2017. godine te poglavlje o zvukovno-glazbenim kulisama za izložbe kroz veliki broj pojedinačnih primjera koji su i strukovno i kritički zapaženi poput postava Arheološkog muzeja u Zagrebu, dvorca Trakošćan, izložbe Dalmatinska zagora, nepoznata zemlja i dr. Monografija sadrži i tekst Željke Čorak „Mario Beusan među stvarima i snom“ s osvrtom na dugogodišnje djelovanje autora. Posljednji dio knjige sadrži kataloški popis radova (prostorne koncepcije, oblikovanja i likovni postavi), popis predavanja i stručnu bibliografiju. Veliku vrijednost monografije predstavljaju brojne reprodukcije i dokumentacijski materijal, kvalitetan dizajn i organizacija teksta. Knjiga je u cijelosti prevedena na engleski jezik kako bi bila dostupna i javnosti u inozemstvu.

Monografija je ostvarena sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Aktualno