clanak False

Praizvedba predstave “Stela, poplava“ u Dramskom kazalištu Gavella

15.03.2019.
Praizvedba predstave “Stela, poplava“ nastale prema tekstu Dine Pešuta u režiji Selme Spahić, održat će se u Gradskom dramskom kazalištu Gavella  u subotu, 16. ožujka 2019. s početkom u 20 sati.

Nastala prema dramskom tekstu Dina Pešuta, koji je za tekst "Stela, poplava" 2016. godine dobio nagradu "Marin Držić", ova je predstava posveta  kazalištu i glumicama, dramska elegija o usamljenosti i izmještenosti, o pogrešnim odabirima i potrazi za identitetom. Hotelska soba i lica koja se u njoj spotiču i udaraju jedna o druge, odbijajući se od nemogućnosti ili nesposobnosti da vole i budu voljena, da se ogriju, dovoljni su za niz strastvenih sukoba čiji sudionici poput boksača "gube dah i ne predaju se".

U obrazloženju nagrade stoji i kako je - "Stela, poplava" nadahnuta je drama, istodobno raskošna i minimalistična, grandiozna i komorna. Voda koja na njenom kraju prodire i ispire sve pred sobom, suza je i rijeka, kiša i ocean, a lica su joj, kao i svi mi, "mali mokri bogovi nasukani na obalu". Selma Spahić, bosanskohercegovačka redateljica čije predstave igraju u mnogim teatrima u regiji, kao i Pešut pripada mladoj generaciji kazališnih umjetnika, a njezina zagledanost u suvremene "rastrzanosti" i potrage, u snagu i krhkost izvođača, pokazuje senzibilitet kakav traži i "Stela, poplava".

U predstavi igraju: Jelena Miholjević, Tena Nemet Brankov, Filip Križan, Darko Stazić, Ksenija Pajić, Sven Šestak, Marko Petrić i Igor Kovač. Dramaturginja je Bojana Vidosavljević, scenograf je Igor Pauška, kostimografkinja je Marita Ćopo, autori glazbe su Alen i Nenad Sinkauz, a koreograf je Pravedan Devlahović.
 

Aktualno