clanak False

Potpisana Europska povelja o radu s mladima na lokalnoj razini

12.08.2021.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević je na inicijativu Savjeta mladih Grada Zagreba potpisao Europsku povelju o radu s mladima na lokalnoj razini, u četvrtak, 12. kolovoza 2021. na svečanosti u Gradskoj skupštini Grada Zagreba povodom Međunarodnog dana mladih.

Svečanosti su prisustvovali državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, gospođa Željka Josić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, gospodin Joško Klisović, predsjednica Savjeta mladih Grada Zagreba, gospođa Lucija Topolovec, kao i mnogi drugi predstavnici organizacija civilnog društva i onih koji se bave pitanjima mladih – Savjet za mlade Vlade Republike Hrvatske, Mreža mladih Hrvatske, Agencija za mobilnost i programe EU te koordinacije savjeta mladih na razinama gradova i županija. Uzvanici su se u svojim obraćanjima osvrnuli na brojne izazove s kojima su mladi suočeni, od aktualne pandemije, sigurnog zaposlenja do rješavanja stambenog i mnogih drugih pitanja.

Čestitajući mladima njihov dan – Međunarodni dan mladih, gradonačelnik Tomislav Tomašević prisjetio se kako je prije 18 godina kao potpredsjednik Mreže mladih Hrvatske, tada još u osnivanju te krovne organizacije mladih, a nakon dvije godine i njezin predsjednik, inicirao donošenje zakona o savjetima mladih. „Danas, kao gradonačelnik Grada Zagreba, imam tu čast potpisati Povelju kojom potvrđujemo našu spremnost gledati na mlade kao na aktere, partnere i sudionike u društvu u procesu donošenja odluka koje se na njih odnose i u tom smislu nastojat ću ne napraviti greške koje sam iz tadašnje perspektive i godina zamjerao vlasti i dužnosnicima kada sam bio aktivist i borio se za prava mladih.“, poručio je gradonačelnik te naglasio da mladi nisu problem, već su potencijal ovoga društva.

„Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade je interes da se Europska povelja o radu s mladima na lokalnoj razini doista i provodi. Inicijativom da ovaj dan obilježe svečanim potpisivanjem Povelje, Savjet mladih Grada Zagreba pokazao je posebnu osviještenost o važnosti aktivnog sudjelovanja mladih u lokalnoj zajednici“, rekla je državna tajnica Josić te istaknula kako je nužno da se jedinice lokalne samouprave osvijeste o uključivanju mladih u lokalne politike i donošenje odluka.

Lucija Topolovec, predsjednica Savjeta mladih Grada Zagreba, istaknula je ponos što je Grad Zagreb prepoznao važnost rada s mladima i potpisao Povelju, kojom, smatra da još jednom pokazujemo mladima kako su prvi među jednakima kada govorimo o donošenju odluka koje utječu na njihovu budućnost. Predsjednica Savjeta je zaključila svoj govor s mišlju da je Povelja tek smjernica za osluškivanje glasa mladih i apelirala da ona ne ostane samo formalnost već da uistinu postane pravi mehanizam poticanja mladih na lokalnim razinama.

Gradske vijesti - 2021.