clanak False

Paris, Texas otvara online program kina Tuškanac

14.04.2020.
Kino Tuškanac  će u petak, 17. travnja u 20 sati online prikazati remek-djelo Paris, Texas (1984), legendarni film ceste njemačkog redatelja Wima Wendersa nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu. Film krase izvrsne glumačke izvedbe Harryja Dean Stantona i Nastassje Kinski, kao i kultni soundtrack Rya Coodera. Film će biti raspoloživ putem linka na web stranici kina te dostupan za besplatno gledanje 24 sata.

Valja istaknuti kako je kino Tuškanac ovim programom ujedno i prvo kino u Hrvatskoj koje je priredilo retrospektivu u online okruženju. Naime, posrijedi je premijerna i iscrpna online retrospektiva Wima Wendersa, u sklopu koje će svaki drugi dan tijekom idućih mjesec dana na web stranici kina Tuškanac u 20h biti postavljen link na novi redateljev film, koji će uz naknadu od $2,99 (okvirne protuvrijednosti 20 kn) po filmu biti dostupan za gledanje 24h.

Riječ je tek o testnoj, probnoj fazi usluge, stoga za sada, kao i drugi kolege kinoprikazivači, kino za podršku koristi platformu Vimeo. Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove, a svaki film online retrospektive bit će najavljen na društvenim mrežama i web stranici kina. Detaljne informacije o programu te upute o korištenju Vimeo servisa, kartičnom plaćanju, preuzimanju besplatnog promo koda i dr. dostupne su na web stranici kina Tuškanac.

Kino Tuškanac jedino je kino u Hrvatskoj specijalizirano posvećeno sustavnom prikazivanju isključivo kinotečnih sadržaja iz povijesti svjetske filmske baštine i suvremenog nerepertoarnog filma, odnosno onog filma koji ne nalazi distributera na domaćem tržištu, kao i hrvatskog baštinskog filma, te je kao takvo profilirano kao matična ustanova u širenju i razvijanju filmske kulture i jedno od nezaobilaznih filmofilskih okupljališta i kulturnih središta grada.

Također, kino Tuškanac specifično je i svojom prikazivačkom politikom, jer za razliku od većine drugih kolega kinoprikazivača – čiji se redovni repertoar uglavnom temelji na višestrukom prikazivanju (bilo komercijalnih, bilo nezavisnih) filmova koji su u domaćoj distribuciji i za koje se ne plaćaju prava – kino Tuškanac za svaki film samostalno osigurava prikazivačka prava, prevodi filmove, izrađuje podnaslove i dobavlja kopije, te stoga svaki film prikazuje svega jednom.

Slijedom toga, kino Tuškanac – kao dio Hrvatskog filmskog saveza koji predano radi na promociji filmske umjetnosti – svakog tjedna zagrebačkoj publici donosi nov kinotečni program. Međutim, unatoč brojnim organizacijskim i financijskim izazovima s kojima se zbog svoje specifičnosti susreće, kino Tuškanac odlučilo je u razdoblju izolacije ponuditi filmofilski online sadržaj, ujedno i prvu hrvatsku online retrospektivu realiziranu od strane jednog kina.

Aktualno